شیوع کرونا چه تاثیری بر اقتصاد و مسکن گذاشته است؟
شیوع کرونا در کشور چین در روز های آخر ماه ژانویه و انتقال این ویروس به سایر نقاط جهان باعث تاثیرات زیادی بر روی بازار های مالی جهان شده است. براساس اخبار منتشر شده از خبرگزاری تسنیم انتشار ویروس کرونا (Covid 19) تا حدی بر اقتصاد جهان تاثیر گذاشته که می توان آن را به عنوان یک رکود تاریخی در اقتصاد جهان عنوان نمود. همچنین مقدار اثر گذاری شیوع کرونا بر اقتصاد های مختلف یکسان نبوده و انتشار این ویروس می تواند کسب و کار های حاصل از گردشگری را تحت تاثیر قرار دهد. تاثیراتی که این ویروس بر ابعاد مختلف اقتصاد جهان گذاشته شامل مواردی مانند افزایش بیکاری، ضربه به اقتصاد کشور های درگیر کرونا و وارد شدن شوک های بسیار سنگین به اقتصاد دنیا می باشد. بسیاری از کارشناسان معتقدند که در این وضعیت دولت ها به سمت سیاست کاهش واردات از کشور های دیگر و ساخت کالا در داخل روی می آورند که این موضوع باعث بیکاری بسیاری از افراد در کشور های صادر کننده خواهد شد. اما به طور کلی تقریبا تمامی کشور ها به این نتیجه رسیده اند که شیوع کرونا باعث به وجود آمدن دورانی پر فراز و نشیب در حوزه اقتصاد شده که این موضوع در اقتصاد جهانی تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
شیوع کرونا
بروز زلزله ای به وسعت کرونا در اقتصاد جهانی
در حال حاضر حدود 3 سناریو مختلف در مورد هزینه های لازم برای مقابله با شیوع کرونا توسط بانک توسعه آسیایی مطرح شده است. این بانک برآورد کرده که در صورت تداوم انتشار کرونا به مدت شش ماه به احتمال زیاد حدود 346.9 میلیارد دلار به اقتصاد جهان ضربه خواهد خورد. همچنین این سناریو در خوش بینانه ترین حالت ممکن و در صورت انتشار دوماهه این ویروس میزان خسارات و ضرر های مالی را 76.6 میلیارد دلار برآورد کرده است. در صورت تداوم شیوع کرونا به صورت سه ماهه 155.9 میلیارد دلار ضرر برای اقتصاد جهان پیش بینی شده است. به همین منظور تخمین زده می شود تا امسال اقتصاد آسیا و جهان به علت انتشار این بیماری کاهش پیدا کند. در تمامی این سناریو ها ضرری که کشور چین متحمل می شود دو سوم کل ضرر جهانی خواهد بود و تمامی کشور های درگیر این ویروس به نسبت برابری از نظر اقتصادی متضرر خواهند شد. با شیوع کرونا در کشور چین بسیاری از اقدامات محدود کننده در این کشور انجام شده که با این وجود برآورد می شود که میزان رشد اقتصاد کشور چین از 6 درصد به 4.5 درصد کاهش پیدا نماید که این موضوع به معنای کاهش چشمگیر تقاضا در کل جهان است. کاهش تقاضا در جهان موجب کاهش رشد اقتصاد جهانی شده و در نتیجه آن موجب کاهش نهاده های تولید مانند فلزات و نفت خام شده است. از سمتی دیگر اقتصاد با یک فشار کاهشی روبرو بوده که با بروز اختلال در امر تجارت و حمل نقل کالاها موجب به وجود آمدن طیفی گسترده از اختلالات در نظم اقتصاد جهانی شده است.
شیوع کرونا
کرونا چه تاثیری بر اقتصاد ایران گذاشته است؟
شیوع کرونا از جنبه های مختلفی بر اقتصاد داخلی کشور تاثیر گذاشته و بسیاری از کارشناسان باور دارند که تاثیر کرونا در اقتصاد کشور کمی پیچیده تر از سایر نقاط جهان است. به این علت که اقتصاد کشور به علت وابستگی به فروش نفت، وجود تحریم های بین المللی، رشد اقتصادی منفی، تورم بسیار بالا و... ضرر های بیشتری را متحمل خواهد شد. اقتصاد ایران به علت وجود تحریم ها و همچنین انتشار کرونا از دو جهت مورد فشار قرار گرفته و بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند که کشف واکسنی برای این بیماری می تواند از میزان فشار ها به اقتصاد کشور تا حدی بکاهد و وضعیت اقتصاد به حالت عادی باز خواهد گشت. براساس گزارش منتشر شده از مرکز تحقیقات مجلس اینطور آمده است: وضعیت اقتصادی کشور در حالی با معضل جهانی کرونا مواجه شده است که متغیرهای اقتصاد کلان وضعیت خوبی را نشان نمی دادند. طبق آمار های منتشر شده از مرکز آمار کشور رشد اقتصادی در 9 ماهه نخست سال 1398 حدود 7.6 درصد و رشد اقتصادی کشور بدون نفت تقریبا برابر با صفر بوده است. همچنین براساس آمار های در دست میزان تورم نقطه به نقطه در پایان بهمن ماه حدود 25 درصد بوده است. از طرفی دیگر دولت از نظر منابع در شرایط سختی بوده و جبران کسری بودجه دولت یکی از معضلات بزرگ و مهم اقتصاد کشور در سال 1399 است. در چنین وضعیتی هزینه های تحمیل شده به دولت در نتیجه شیوع کرونا و علاوه بر آن کاهش تولیدات داخلی می تواند اقتصاد کشور را با نرخ تورمی بالا و رشد اقتصادی پایین روبرو سازد. کاهش رشد اقتصادی در نتیجه از بین رفتن مشاغل و کاهش شدید درآمد خواهد بود که البته برخی از مشاغل مانند تولیدات مواد بهداشتی در این بازه رشد بسیاری خوبی خواهند داشت.
شیوع کرونا
شوک عرضه و تقاضا در اقتصاد
شوک ناشی از شیوع کرونا موجب وارد شدن شوک عرضه و تقاضا در اقتصاد خواهد شد. از جهتی به علت تعطیل شدن برخی مشاغل نیروی کار کاهش یافته و از جهتی تامین مواد اولیه برای تولید نیز با مشکلاتی روبرو شده است. این موارد یکی از دلایل اصلی به وجود آمدن شوک عرضه و تقاضا خواهند بود. تعطیل شدن کسب و کار ها موجب تعدیل نیروی کار شده و در نتیجه آن باعث کاهش درآمد خانواده و کاهش تقاضا خواهد شد. از جهتی دیگر به علت نبود اطمینان خاطر کافی در خصوص آینده بسیاری از خانوار ها تصمیم به پس انداز بیشتر و عدم خریداری موارد غیرضروری می گیرند. این موارد موجب به وجود آمدن رکود اقتصادی شدید در نتیجه شوک ارزی و تحریم های بین المللی بوده که بسیار ضروری است تا سیاست های حمایتی از خانواده و کسب و کار صورت گیرد. در شرایط شیوع کرونا دولت با تنگنای مالی روبرو بوده و علاوه بر آن کاهش در آمد های ناشی از تحریم و کاهش یافتن قیمت نفت و فرآورده های آن با افزایش هزینه های درمانی در نتیجه کرونا مواجه است. به همین جهت بسیار مهم است که تصمیم های لازم در خصوص سیاست های حمایتی به خوبی اتخاذ شده و از اجرای برخی سیاست های حمایتی کور (مانند تخصیص ارز به برخی از کالاهای وارداتی) اجتناب شود. طبق سیاست های افزایش تقاضای کل باید خانواده هایی که با کمبود درآمد و اشتغال مواجه شده اند در اولویت قرار گیرند. با این اوصاف در نتیجه شیوع کرونا تمامی بخش های اقتصادی کشور دچار رکود نخواهند شد. تنها بخش هایی درگیر رکود می شوند که محدودیت های کنترلی از سمت دولت جهت کنترل شیوع کرونا برای آن ها اعمال می گردد. این بخش ها شامل گردشگری و حمل و نقل بوده با سرعت زیادی تحت تاثیر شیوع کرونا قرار می گیرند. همچنین شیوع کرونا باعث نگرانی مردم از ورود به اماکن عمومی مانند مراکز خدماتی، فروشگاه ها و غیره شده که این موضوع خود موجب تعطیلی و کاهش تقاضا در بسیاری از کسب و کار ها شده است. شرط اصلی برای کنترل این بیماری کاهش دادن تعاملات اجتماعی غیر ضروری بوده که برای عملی شدن آن نیاز است تا بسیاری از مشاغل برای مدتی تعطیل شوند که این موضوع موجب وارد آمدن فشار اقتصادی به اقشار مختلف جامعه خواهد شد.
پیش بینی کارشناسان املاک " نگین نور" و بررسی آثار کرونا
براساس تجربیات گذشته، کارشناسان املاک "نگین نور" بر این باورند که با ادامه دار شدن این وضعیت و کاهش یافتن قیمت ملک، بهترین زمان برای خرید و سرمایه گذاری در ملک خواهد بود. همچنین بسیاری از سرمایه گذاران با تجربه منتظر فرا رسیدن مناسب ترین زمان جهت خرید ویلا در شمال کشور، خرید زمین در شمال و خرید آپارتمان در شمال کشور هستند. در حال حاضر ویلا در سرخرود، ویلا در بابلسر و ویلا در نوشهر به عنوان مناسب ترین گزینه ها جهت خرید هستند که تا به امروز خریداران زیادی جهت انجام مشاوره و معامله به مشاور املاک "نگین نور" مراجعه نموده اند.