قرارداد پیمانکاری ساختمان چیست؟

قرارداد پیمانکاری ساختمان یک سند رسمی و معتبر است که میان کارفرما (صاحب ساختمان) و مجری پیمانکاری تنظیم می‌شود.

  • مجری پیمانکاری می‌تواند یک فرد حقوقی یا یک شرکت حقیقی در گروه شرکت خدمات پیمانکاری ساختمان باشد.
  • کارفرما عبارت است از یک فرد که قصد ساخت و ساز دارد یا یک شرکت است که قصد سرمایه‌گذاری برای خدمات ساختمان‌سازی با اهداف مختلف دارد.

در هر صورت، قراردادهای پیمانکاری ساختمان طبق اصول و روش دستورالعمل‌های ویژه و از مسیر قانون انجام می‌شوند. 

باید بدانید که یک قرارداد پیمانکاری ساختمان از چند قسمت تشکیل شده است. همچنین برای پروژه‌های مختلف، انواع قراردادهای پیمانکاری ساختمان در دسترس هستند. نکته مهم در تمام قراردادهای پیمانکاری این است که دو طرف مذاکره درباره شرایط پروژه اهداف، هزینه‌ها و نحوه اجرا با یکدیگر به توافق می‌رسند.

در قرارداد پیمانکاری ساختمان برای هر یک از طرف‌های قرارداد، وظیفه، مسئولیت و تعهدات مشخص می‌شود. برای هر یک از این افراد، هزینه‌‌ها در قالب هزینه‌های تعمیر پروژه و هزینه‌های احتمالی در نظر گرفته می‌شود. برخی از شرکت‌های پیمانکاری، صفر تا صد یک پروژه را به عهده می‌گیرند و برخی دیگر با همکاری کارفرما، بخشی از پروژه را به صورت برون سپاری به همکاران واگذار می‌کنند. تمام این موارد، نکات ریز و جزئی دارد که باید حتماً در متن قرارداد پیمانکاری ساختمان نوشته شود.

قرارداد پیمانکاری

بیشتر بخوانید: بهترین فصل خرید ویلا و زمین در شمال و نکات مربوط به آن

قرارداد پیمانکاری ساختمان شامل چیست؟

1) مشخصات دو طرف قرارداد پیمانکاری: اولین و مهم‌ترین قسمتی که باید در هر قرارداد پیمانکاری ساختمان وجود داشته باشد؛ مشخصات کارفرما و مشخصات شرکت پیمانکاری یا فرد پیمانکار است. در این قسمت، اطلاعات هویتی، آدرس، شماره تماس، صندوق پستی، آدرس پست الکترونیکی و نظایر این‌ها درج می‌شود.

2) موضوع خدمات پیمانکاری: این قسمت یکی از مهم‌ترین بخش‌هایی است که باید در قرارداد پیمانکاری ساختمان کاملاً مشخص شده باشد. موضوع پیمانکاری بسته به نوع پروژه متفاوت است. ممکن است یک پروژه، خدمات پیمانکاری ساخت و ساز مجتمع‌های مسکونی چند واحدی باشد؛ یا شاید پروژه‌های پیمانکاری به ساخت و ساز ویلا اختصاص داشته باشد. این امکان هم وجود دارد که خدمات پیمانکاری برای پروژه‌های تفریحی-گردشگری، ساخت هتل، بهره‌برداری از زمین صنعتی و غیره ارائه شود. تمام این خدمات جزء خدمات کلی صفر تا صد پیمانکاری محسوب می‌شوند.

در مقابل، برخی دیگر از خدمات پیمانکاری هم وجود دارند که شامل بخشی از پروژه‌های ساخت و ساز می‌شوند. به طور مثال، پیمانکاری برای محوطه سازی و زیباسازی ویلاهای شمال جزء این دسته قرار می‌گیرند. یا به طور مثال، خدمات پیمانکاری برای تاسیسات ساختمانی به صورت مجزا ارائه می‌شود، مثال‌هایی از این قبیل متعدد هستند. اگر شما هم به خدمات پیمانکاری نیاز دارید و می‌خواهید کل پروژه یا بخشی از آن را واگذار کنید، حتماً با مشاوران پیمانکاری مشورت داشته باشید.

پیمانکاری

بیشتر بخوانید: هزینه ساخت ویلا در شمال_ سال 99

3) مدت زمان اجرای پروژه و هزینه‌ها: سومین گروه از مشخصاتی که در متن قرارداد پیمانکاری ساختمان وجود دارد شامل مدت زمان اجرای پروژه و هزینه‌ها است. در این قسمت با توجه به حجم پروژه و تعداد نیروی مورد نیاز برای پیشبرد کار، خرید مصالح اولیه، ماشین آلات، تامین بودجه و ده‌ها مورد دیگر، زمان متوسطی برای پایان پروژه تعیین می‌گردد.

به طور مثال، یک پروژه ساختمان ویلایی به طور متوسط در 24 ماه به پایان می‌رسد. این عدد، کاملاً فرضی است اما طبق تجربیاتی که شرکت خدمات پیمانکاری دارد، زمان معینی را برای پایان یک پروژه ارائه می‌دهند.

همچنین، هزینه‌ها و قیمت‌ها هم در قرارداد پیمانکاری ساختمان حائز اهمیت است. هزینه‌ها به دسته‌های کلی و زیر شاخه‌ها تقسیم‌بندی می‌شوند. هزینه‌های خرید مصالح اولیه، تجهیزات، ابزارها، هزینه دستمزد کارگران، هزینه‌های جانبی روزانه، تامین انرژی، هزینه‌های بیمه و هزینه‌های ناخواسته برای حوادث غیر مترقبه در این دسته قرار می‌گیرند. به طور قطع یک شخص عادی نمی‌تواند تمام هزینه‌های پروژه را ارزیابی کند، به این دلیل است که توصیه می‌کنیم تمام خدمات ساخت و ساز را حتماً از شرکت پیمانکاری دریافت کنید و یا حداقل فردی را به عنوان مشاور انتخاب کنید که تجربه و سابقه مثبتی در این حوزه داشته باشد.

پیمانکاری

بیشتر بخوانید: هزینه های زندگی در شمال؛ نکات موردتوجه برای مهاجرت به شمال

 

مجموعا در انواع قرارداد پیمانکاری ساختمان، قسمت‌های زیادی وجود دارد. این بخش‌ها دربرگیرنده مشخصات و اطلاعات کلی درباره سه جزء اصلی شامل پیمانکار، کارفرما و مشخصات پروژه می‌باشد. در هر یک از این سه دسته اصلی، زیر شاخه‌های متعددی وجود دارد. همچنین در قسمت دیگر درباره تعهدات، تکالیف، وظایف و حقوق هر دو طرف قرارداد پیمانکاری صحبت می‌شود.

یک قسمت هم به مواردی اختصاص داده می‌شود که تبصره‌ها، موارد حقوقی، شرایط لغو قرارداد، شرایط ضرر و زیان و نظایر این‌ها باید در آنجا قرار داده شود. با توجه به این مواردی که بیان شد قطعاً حدس می‌زنید که چرا تا این اندازه قانونی بودن قرارداد پیمانکاری ساختمان اهمیت دارد.

 

دسته‌بندی انواع قرارداد پیمانکاری ساختمان

  • قرارداد پیمانکاری ساختمان، شرکت پیمانکاری یا شخص پیمانکار را از موظف می‌سازد تا مدیریت و مسئولیت تمام پروژه را برعهده بگیرد. قراردادهای پیمانکاری انواع مختلفی دارند. برخی از قراردادها به صورت درصدی بین دو طرف تنظیم می‌شود.

به این مفهوم که تمام پروژه به عهده پیمانکار واگذار می‌شود و در پایان پروژه متناسب با هزینه‌هایی که پرداخت شده است، به ‌طور دقیق یک درصد مشخص به پیمانکار تعلق می‌گیرد. برای این نوع قراردادهای پیمانکاری باید شخص قابل اعتمادی در نظر گرفته شود تا مدیریت مالی پروژه را برعهده بگیرد. همچنین اگر قرارداد پیمانکاری ساختمان به صورت درصدی تنظیم شود، سود و زیان برای هر دو طرف وجود خواهد داشت. با یک مدیریت دقیق بر هزینه‌ها این پروژه به نفع کارفرما و مجری پیمانکار خواهد بود.

 

  • نوع دیگری از قرارداد پیمانکاری ساختمان با نام قرارداد امانی شناخته می‌شود. در این نوع قراردادها، یک فرد مورد اعتماد بین دو طرف انتخاب شده و مسئولیت تمام بخش ها در پیمانکاری را به عهده می‌گیرد. تامین ماشین آلات و تجهیزات، خرید مصالح، در این نوع قرارداد بر عهده کارفرما است و سودی به شرکت پیمانکاری تعلق نمی‌گیرد.

 

  • یکی دیگر از انواع قراردادهای پیمانکاری ساختمان به صورت دستمزدی می‌باشد. این قراردادها نوعی قرارداد مشارکتی هم حساب می‌شود. در قرارداد پیمانکاری ساختمان به صورت دستمزدی، تامین مصالح و تجهیزات به عهده کارفرما است اما اجرای پروژه بر عهده شرکت پیمانکاری می‌باشد. بسیاری از پروژه‌های ساخت و ساز ویلا و ساختمان‌های مسکونی تقریباً به این نوع قراردادهای پیمانکاری شباهت دارند.

پیمانکاری

بیشتر بخوانید: شیوه های مختلف بازسازی ویلاهای قدیمی


در کل، با توجه به گستردگی و تنوع قرارداد پیمانکاری ساختمان، ضرورت دارد که این خدمات را از شرکت‌های معتبر دریافت کنید. اگر شخصاً می‌خواهید از این خدمات استفاده کنید یا به طور انفرادی برای ساخت و ساز اقدام نمایید بهتر است یک مشاوره با تجربه را کنار خود داشته باشید. شرکت‌های کوچک و بزرگ پیمانکاری، سوابق متفاوتی در پروژه‌های مختلف دارند که بسته به نوع پروژه‌ای که شما در نظر گرفته اید باید منبع معتبری را برای عقد قرارداد پیمانکاری ساختمان انتخاب کنید.

 

مقالات پیشنهادی نگین نور:

اطلاع از قیمت ویلا در شمال

هزینه ساخت ویلا در شمال شامل چه مواردی است؟

دلیل ارزان بودن قیمت ویلا و زمین در چمستان چیست؟

قیمت زمین در شمال و قدرت سرمایه گذاری آن به چه عواملی بستگی دارد؟

چرا قیمت ویلا در شمال همچنان ارزان است؟