سند شورایی چیست و تبدیل آن به سند رسمی چگونه انجام می شود
سند شورایی، هر دارایی ارزشمندی دارای مشخصاتی است که قانونی بودن آن را تایید می کند، یکی از این موارد قانونی سند می باشد، سندها به دو صورت سند شورایی و سند رسمی موجود می باشند که تفاوت آنها در نوع اعتبار آنها می باشد. صلاحیت و رسمیت سندهای رسمی به تایید اداره ثبت و دادگاه می رسد و به همین دلیل از ارزش و اعتبار بیشتری برخوردار می باشد.سند شورایی به آن دسته از سندهایی گفته می شود که مانند مبایعه نامه در بنگاه معاملات برای خرید و فروش نوشته می شود و در دسته سندهای عادی قرار می گیرد. مطالب نوشته شده در این نوع سند توسط چند شاهد امضاء می شود و سپس به تایید شورای محلی یا شوراهای اسلامی شهر ها می رسد. نکته مهم در مورد سند شورایی اینست که برای اینکه به عنوان یک سند رسمی مورد توجه قرار بگیرد باید در اداره ثبت اسناد ثبت شود. البته معامله املاکی که دارای سند شورایی هستند سریعتر از دیگر سندها انجام می شود که دلیل آن عدم نیاز معامله املاک با سند شورایی به پرداخت عوارض و هزینه های شهرداری، مالیات و هزینه های انتقال سند می باشد.سند شورایی در روستاها و شهرهای کوچک که دارای شورای محلی هستند تنظیم می شود.این سند در حقیقت قولنامه ای است که در حضور چند نفر امضاء و به تایید رئیس شورا می رسد. از آنجا که این سند در حضور چند نفر و در یک شورای محلی تنظیم و تایید می شود اعتبار آن بیشتر از قولنامه های عادی می باشد.
آیا امکان تبدیل سند شورایی به سند رسمی و تک برگ وجود دارد
این سوال برای هر خریدار ملک و ویلایی در منطقه شمال پیش می آید که آیا سندهایی ویلاهایی که به صورت سند شورایی هستند قابلیت تبدیل به سند رسمی و تک برگ را دارند. بله تبدیل سند شورایی به سند رسمی ممکن است و مراحل آن به این شکل می باشد که :
- ارائه درخواست به اداره ثبت اسناد برای تبدیل سند شورایی به رسمی
- ارائه اسناد هویتی خریدار و فروشنده به اداره ثبت اسناد
- ارائه سند شورایی که دارای مهر شورا یا دهیاری محل می باشد
از نکات مهمی که در زمان خرید املاکی که دارای سند شورایی باید مورد توجه قرار بگیرد اینست که :
- گاهی اوقات وقفی بودن ملک در سند شورایی ذکر نمی شود و این مورد ممکن است در آینده برای خریدار مشکلاتی به وجود بیاورد.حتما اگر ملکی با سند شورایی خریداری کردید به این نکته بسیار دقت کنید
- کاربری املاک در سند شورایی مشخص نیست، بنابراین باید قبل از خرید ملک از ادارات مربوط اقدام به استعلام نمائید.برای این کار می توانید نقشه GIS زمین را که در دهیاری های هر منطقه واقع است مورد بررسی قرار دهید و به راحتی متوجه کاربری زمین ملک مورد نظر خود خواهید شد.
سند معتبر
مزایای سند رسمی
از مزایای سند رسمی می توانیم به اعتبار آن نسبت به دیگر سندها اشاره کرد. از آنجا که این نوع سندها در اداره کل اسناد مهر و تایید می شود قابل استناد می باشد و کافی است برای اطلاع از صحت و اعتبار سند از دفاتر اسناد استعلام گرفته شود، از مزایای دیگر سند رسمی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- غیر قابل جعل بودن این نوع سند
- تنظیم سند در هر بار انتقال و خرید و فروش
- خاص بودن نوع جوهر و کاغذی که برای سند رسمی استفاده می شود
- داشتن قانون و چهار چوب دقیق
نمونه یک سند تک برگی
مراحل تبدیل سند شورایی به سند رسمی
1-یک برگ کپی برابر اصل از سند شورایی که به نام خریدار است
2-کپی از پشت و روی کارت ملی و شناسنامه
3- پرداخت هزینه ثبت نام در سیستم اداره ثبت
4- ثبت اطلاعات در سامانه
- نقشه جی پی اس زمین و ملک
- پست مدارک به اداره ثبت شهرستانی که ملک در آن قرار دارد
گاهی اوقات دهیار منطقه ای که ویلا در آن واقع شده است درخواست سند کل روستا را به بنیاد مسکن نداده است و ممکن است ویلای مورد نظر در نوبت سند نباشد. برای اینکار شخص خریدار باید از طریق ماده 147 اداره ثبت از این اداره درخواست کارشناس کند و از طریق نقشه برداری و جی پی اس مشخصات و حدود زمین را مشخص کند و پس از پر کردن مدارک مربوط به آن در اداره ثبت و گرفتن کد رهگیری و تشکیل پرونده، تقاضای سند را از اداره ثبت نماید که در اینصورت ملک یا ویلا در نوبت گرفتن سند قرار می گیرد.
حالتهای خاص در خرید و فروش املاک با سند شورایی
- خرید و فروش ملک با سند شورایی و انجام همزمان تبدیل سند
گاهی اوقات خریدار ویلا با سند شورایی ملک خود را خریداری می کند و همزمان تمایل به تبدیل سند به سند رسمی دارد در این حالت پیشنهاد می شود تا کارهای زیر را انجام دهید:
- در اختیار داشتن مدارک هویتی خریدار و فروشنده
- در اختیار داشتن سند شورایی که به تایید دهیاری رسیده باشد
- اگر اسنادی از مالکیت خود در اختیار دارید حتما باید آنها را ارائه دهید
- مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و پر کردن فرم های مربوط
- پرداخت هزینه ها
- استعلام سند
- پرداخت تمام بدهی های مربوط به سازمانهایی مانند شهرداری و دارایی
- قصد خرید و فروش ملک را ندارید و فقط تصمیم به تبدیل سند شورایی به سند رسمی دارید
- مراجعه به اداره ثبت منطقه و ناحیه خود
- ارایه درخواست تبدیل سند شورایی به سند تک برگ
- پرکردن فرم های مربوطه
- استعلام از طریق دفاتر اسناد رسمی
- پرداخت بدهی های و تسویه حساب های مربوط به شهرداری
آماده شدن سند تک برگی در این حالت حداقل 50 روز طول می کشد.
تنها مواردی که باید در هنگام خرید ملک یا ویلا با سند شورایی به آن توجه کرد اینست که از اعتبار سند مطمئن شوید. همچنین در هنگام خرید و دریافت سند به جزئیاتی که در آن نوشته شده است دقت نمایید و از هر گونه عجله و شتابزدگی برای خرید خودداری نمایید.
نمونه هایی از سند شورایی
مقالات پیشنهادی " نگین نور" :