مطمعنا تا حالا شنیدین که فلانی رو از پدرشون می شناسم یا فلان خودرو رو از فلان سری کمپانیش خوشم اومده؛ تو خیلی از مناظق هم این نشانه گذاری ها صدق می کنه؛ مثل همین روستای زیارور، اهالی این روستا و بومیان منطقه؛ زیارو رو بخاطر امامزاده فضل زیارو آمل؛ می شناسند و تقریبا می توان گفت در تمامی روستاهای جنگلی شمال یک امامزاده هم وجود داشته است. با ما همراه باشید تا این روستای تاریخی-زیارتی را بیشتر بشناسیم.
این روستا در دهستان دشتسر سفلی قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۱۵۴ نفر (۴۲ خانوار) بودهاست. و با دارا بودن مناطق زیبا و جنگلها یکی از نقاط توریستی به شمار می رود.
نزدیکترین شهر به روستای زیارو؛ شهر آمل می باشد که از همین روی زیارو یکی از روستاهای این شهرستان حساب می آید و فاصله مرکز شهر تا روستای زیارو حدودا 12 کیلومتر می باشد یعنی شما با اتومبیل می توانید با 15 دقیقه رانندگی خود را مرکز شهر آمل به منطقه ای جنگلی و زیبای زیارو برسانید.
ورودی این روستا در کمربندی هراز-هزارسنگر می باشد زمانی که از سمت هراز به هزارسنگر در حال عبور هستید بعد از روستاهای کنسی و ترک کلا به تابلوی زیارو خواهید رسید که مسیر زیارو با چند روستای دیگر مشترک است؛ روستای بزمینان و کمکلا هم از همین مسیر با روستای زیارو مشترک هستند و مستری باریک ولی بسیار سرسبز و دیدنی است؛ پس از عبور این این مسیر مشترک که حدودا 8 کیلومتر میباشد با گذشتن از روستاهای بزمینان و کمکلا حال به روستای زیبا و جنگلی زیارو خواهید رسید.
اولین چیزی که مشاهده میکنید حالت کوهستانی-جنگلی این روستا می باشد که کمی متفاوت نسبت به سایر نقاط شمالیست با حال و هوای بی نظیرش که کمی شبیه به روستای رزکه در آن دست روبروی روستا می باشد.
روستای زیارو به دلیل کوهستانی-جنگلی بودنش و بخصوص فاصله نزدیک این روستا که در ابتدای جاده هراز واقع است و برای مرکز نشینان؛ رسیدن به این روستا کمی کوتاهتر است؛ در سالهای اخیر به سیر عظیمی را به خود برای سکونت جذب کرده است.
این جذابیت و کوتاهی مسیر آنچنان طرفدار به این روستا کشانده که در سالهای اخیر بخصوص 2سال اخیر؛ تقریبا تمام روستایی ها و بومیان منطقه زمین های خود را با پیشنهاد های مالی وسوسه انگیز به گردشگران و مشتریان فروخته اند؛ گویی که در حال حاضر تقریبا تمامی زمینهای موجود دی این منطقه زیبای زیارو خارج از مالکیت بومیان منطقه درآمده است و این خود یک دگرگونی فرهنگی برای این روستای تاریخی را به بار خواهد آورد و مطمعنا آسیبهای اجتماعی فاحشی را به نسل های آتی این روستا وارد می کند!
اما از امامزاده معروف این روستا بگوییم که دلیل شناخت و پیدایش این روستا به دلیل وجود آن بوده است؛ امامزاده فضل
در فضایی بسیار زیبا و آرامش بخش در دامنه ی جنگل؛ امام زاده فضل جای دارد.
این آرامگاه در روستای “زیارو”، از دهکده هاى دشت سر آمل واقع شده و بنایى مستطیل شکل شامل بعقه و مسجد است. درب ورودى و صندوق امامزاده، هر دو داراى کتیبه بوده. درب، دو لنگه است و بر حاشیه ی بالاى لنگه سمت راست آن چنین خوانده مىشود: «هذا المشهد ابافضل بن موسى کاظم». نام سازنده و تاریخ، بر بائوى آن چنین کتیبه شده است: “صاحب العماره المشهد و خادم کمینه حاجى زیاد مزبن محمّد بن داوود بن سماع بن هدى بن اسمعیل عمل ابراهیم نجار بن سلیمان نجار ابن […] سنه ثلاث و ثمانین و تسعمائه”
صندوق مزار، در وسط اتاقى چهارگوشه است. کتیبه هاى روى صندوق بزرگ امامزاده، شخصیّت صاحب آن را به گون هاى دیگر معرفى مى کند. در حاشیه ی بدنه ی جنوبى آمده: “هذه روضه منوره للامیر الاعظم السعید الشهید المرحوم الامیر محمّد بن الامیر الشهید المغفور المبرور الامیر الفضل طابت ثراه و جعل الجنه مثور فى اوایل رجب سنه احدى اربعین و ثمانمائه عمل استاد شمس الدّین ابن جلالالدّین النجار الانصارى” و بر حاشیه ی بدنه ی شرقى: “امیر بعماره هدد الروضه الشریفه السیّد المعظّم مالک رقاب الامم الامیر علاءالدّین خلدت مملکته مزار اله ولاخیه السیّد المرحوم عبدالخالق الامیر الاعظم [… ] المکرم مقید اهل [کذا]”
بهترین زمان برای عزیمت به این روستای تاریخی و زیبا فروردین، اردیبهشت، مهر، آبان، آذر. می باشد تا اوج زیبایی این روستا را مشاهده کنید.
آستان امامزاده فضل (علیه السلام) در بخش دابودشت شهرستان آمل، دهستان دابوی جنوبی، روستای زیارکلا واقع است؛ بهتر است اینطور بگوییم: آمل، دابودشت، دابوی جنوبی، روستای زیارکلا (زیارو)
همانطور که اشاره شد در سالهای اخیر؛ خرید ویلا در شمال بخصوص در نقاط بکر روز بروز افزایش یافتو تقریبا همه جای شمال دست خوش تغییرات و ساخت ویلاها و عمارتهای چند طبقه ای شده است، تخریب بافت جنگلی بیداد می کند و مطمعنا بر زندگی حیوانات و پرندگان و در نهایت این روستاهای زیبا در دل طبیعت هم با ازیاد جمعیت و سکونت غیربومیان به روستاهای صنعتی و ماشینی تبدیل خواهند شد که این یک تهدید برای نسل های آتی می باشد.
نمی گوییم خرید ویلا یا خرید زمین در شمال انجام نشود؛ انجام شود ولی باید این جابجایی ها طبق نیاز جامعه صورت گیرد اما با رعایت اصول و قواعد خاص که به بافت؛ سبک و فرهنگ مناطق آسبی وارد نکند که خوشبختانه در سالهای اخیر بسیاری از مشتریان که در نواحی مختلفی از شمال ساکن شده اند ارتباط بسیار خوبی را با بومیان منطقه برقرار کرده اند و احترام به فرهنگ های محلی و بافت جنگلی؛ چندین برابر نسبت به سالهای قبل رعایت شده و این یک دلگرمی برای از بین نرفتن فرهنگ ها و بافت ها برای نسل های آتی می باشد. و همینجا لازم است تا تقدیر و تشکر "تیم نگین نور" جهت این مسائل را پذیرا باشید.
مقالات مشابه و پیشنهادی " نگین نور" :