صفر تا صد در مورد وکالت بلاعزل
یکی از اصلی ترین نکاتی که می بایست در مورد وکالت بلاعزل بدانید، این است که این وکالت به معنای فروش ملک یا در حالت کلی فروش نمی باشد، پس باید دقت داشته باشید تا دچار اشتباه نشوید.
امروزه وکالت بلاعزل در دفاتر اسناد رایج شده است. اکثر مردم در زمان خرید و فروش ماشین و ملک وکالت نامه بلاعزل انجام می دهند یا به عبارت دیگر هنگامی که فروشنده پول را تمام و کمال دریافت کرد، خریدار می تواند به جای فروشنده کارهای مربوط به انتقال سند را انجام دهد.
اما در نظر داشته باشید که این وکالت نامه در واقع یک نوع قرارداد میان خریدار و فروشنده می باشد که می تواند سبب خطرات احتمالی و کلاهبرداری های بسیاری برای هر دو طرف معامله، مخصوصا خریدار داشته باشد. پس بهتر است پیش از بستن این نوع قرارداد از شرایط و ضوابط حقوقی آن آگاه شوید.
وکالت بلاعزل
تعریف وکالت بلاعزل
وکالت در واقع به معنای نمایندگی می باشد، چیزی که در قوانین حقوقی از آن به عنوان نیابت یاد می کنند و بر اساس اعتماد به طرف مقابل داده می شود. شخصی که امور را بر عهده دارد، وکیل و فردی که به فرد دیگر وکالت می دهد، موکل نامیده می شود.
وکالتی که در آن موکل به تنهایی نمی تواند وکیل را برکنار نماید، وکالت بلاعزل می گویند یا به عبارت دیگر در وکالت نامه ای که انتخاب یا عزل وکیل در قرارداد شرط داشته باشد. در این صورت موکل حق فسخ وکالت یا حق عزل را ندارد.
چگونگی شرایط در خرید و فروش وکالت بلاعزل
در برخی از اوقات به علت مدت زمان طولانی انتقال ملک، هزینه به نسبت گزاف انتقالات، عجله یا عدم دسترسی به اسناد، سند در حقیقت به نام خریدار زده نمی شود و در این هنگام فروشنده و خریدار با تنظیم قراردادی به نام وكالت بلاعزل، این معامله را انجام می دهند و فروشنده اجازه کلیه امور مربوط به انتقال سند اعم از استعلام های ثبتی، حساب های شهرداری و غیره را به خریدار می دهد.
به شرایطی که باید در انجام این قرارداد به آن توجه کرد:
o منظور از این قرارداد یعنی فروشنده به تنهایی نمی تواند وکالت را فسخ کند نه به این معنی که خریدار در هر زمانی بتواند ملک مورد نظر را به نام خود بزند.
o وکالت بلاعزل در صورت، جنون یا مرگ هر کدام از طرفین قرارداد یا استعفای وکیل باطل می گردد. پس لازم است تنها جهت انجام امور اداری این وکالت تنظیم شود و اگر ملکی را وکالتی خریداری کردید در اسرع وقت آن وکالت را به سند قطعی تبدیل نمایید.
o در این وکالت، موکل این اجازه را دارد تا خود به تنهایی کلیه امور مربوط به قرارداد را انجام دهد. پس اگر قصد دارید تا کلیه امور توسط وکیل انجام گیرد به طور صریح در این نوع قرارداد ذکر کنید که موکل حق دخالت و انجام هیچ یک از امور را ندارد.
o شرایطی موجود در این نوع قرارداد، اگر هنگامی که موکل فوت کند و خریدار سند را به نام خود نزده باشد، می بایست وراث متوفی جهت نقل و انتقال و امضا آن سند اقدام نماید زیرا وکالت بلاعزل با فوت موکل فسخ می شود پس دقت داشته باشید تا امورات مربوط به انتقال سند زودتر انجام شود.
o در نظر داشته باشید که این نوع قرارداد دارای محدودیت زمانی است.
o از انجام وکالت در زمینه معاملاتی که وراثتی یا شراکتی که موکلان بیش از یک نفر می باشند، جدا خودداری کنید.
o هنگامی که شما به وسیله وکالت بلاعزل ملکی را خریداری کردید، تا وقتی که انتقال سند صورت نگیرد، شما صاحب آن ملک نمی باشید و در این زمان فروشنده حق فروش به بقیه افراد را نیز دارد. پس دقت نمایید که در زمان تنظیم وکالت نامه، مبایعه نامه نیز تنظیم شود و در وکالت نامه حق فروش ملک نیز قید شود. با داشتن مبایعه نامه یعنی شما مالک هستید و با وجود هر مشکلی می توانید در دادگاه ثابت کنید.
o بر اساس اعطای وکالت، از لحاظ قانونی منجر به سلب مالکیت نمی گردد تا وقتی که انتقال سند قطعی نشود، موکل به عنوان مالک در نظر گرفته می شود، در این حالت طلبکاران می توانند مالی که در مقابل آن وکالت بلاعزل دارید به آسانی توقیف و در پایان منتقل شوند. اجرای مهریه در این زمینه مرسوم می باشد!
وکالت بلاعزل
مدارک مورد نیاز جهت تنظیم وکالت نامه
o کارت ملی و شناسنامه و کپی آن ها برای طرفین قرارداد (وکیل و موکل)
o اگر قصد تنظیم وکالت نامه برای ملک یا اتومبیلی را دارید می بایست با ارائه اسنادی که نشان دهنده مالکیت موکل می باشد به یکی از دفاتر اسناد مراجعه کنید یعنی این که هر حقی که برای شما است از جانب موکل به وکیل داده شود البته با ارائه مدارک که نشان دهنده داشتن حق مالکیت باشد.
رعایت برخی از نکات مربوط به وکالت بلاعزل
o متن وکالت نامه را با دقت کامل مطالعه کنید و کلیه مواردی که قصد ذکر آن را دارید با جزییات بنویسید.
o در انجام معاملات کلان به واسطه وکالت نامه، حتما پیش از انجام معامله از دفترخانه مورد نظر (تنظیم سند) استعلام شود.
o بهتر است تنها برای انجام امور اداری از این وکالت نامه استفاده نمایید که البته هر چه سریعتر آن را به سند قطعی تبدیل کنید.
o برای تنظیم و ثبت این وکالت نامه حتما به دفترخانه مراجعه نمایید. همچنین این وکالت نامه می بایست به صورت کتبی نوشته شود. در غیر این صورت وکالت معتبر نمی باشد.
o حتما از وکالت نامه تنظیم شده دو نسخه دریافت نمایید. یک نسخه برای فروشنده و نسخه دیگر برای خریدار باشد.
o از معامله وکالتی با اشخاصی که هیچ شناختی از آن ندارید، خودداری کنید.
وکالت بلاعزل
سوالات متداول:
وکالت بلاعزل به چه معنا می باشد؟
وکالت در واقع به معنای نمایندگی می باشد، چیزی که در قوانین حقوقی از آن به عنوان نیابت یاد می کنند و بر اساس اعتماد به طرف مقابل داده می شود. شخصی که امور را بر عهده دارد، وکیل و فردی که به فرد دیگر وکالت می دهد، موکل نامیده می شود.
آیا در وکالت بلاعزل موکل این حق را ندارد تا به تنهایی وکیل را برکنار نماید؟
خیر، وکالتی که در آن موکل به تنهایی نمی تواند وکیل را برکنار نماید، وکالت بلاعزل می گویند یا به عبارت دیگر در وکالت نامه ای که انتخاب یا عزل وکیل در قرارداد شرط داشته باشد. در این صورت موکل حق فسخ وکالت یا حق عزل را ندارد.
چرا وکالت بلاعزل میان خریدار و فروشنده انجام می شود؟
در برخی از اوقات به علت مدت زمان طولانی انتقال ملک، هزینه به نسبت گزاف انتقالات، عجله یا عدم دسترسی به اسناد، سند در حقیقت به نام خریدار زده نمی شود و در این هنگام فروشنده و خریدار با تنظیم قراردادی به نام وكالت بلاعزل، این معامله را انجام می دهند و فروشنده اجازه کلیه امور مربوط به انتقال سند اعم از استعلام های ثبتی، حساب های شهرداری و غیره را به خریدار می دهد.
هنگامی که یکی از طرفین قرارداد فوت کند، تکلیف چیست؟
وکالت بلاعزل در صورت، جنون یا مرگ هر کدام از طرفین قرارداد یا استعفای وکیل باطل می گردد. پس لازم است تنها جهت انجام امور اداری این وکالت تنظیم شود و اگر ملکی را وکالتی خریداری کردید در اسرع وقت آن وکالت را به سند قطعی تبدیل نمایید.
آیا در وکالت بلاعزل موکل نیز می تواند امور مربوط به آن انجام دهد؟
بله، در این وکالت، موکل این اجازه را دارد تا خود به تنهایی کلیه امور مربوط به قرارداد را انجام دهد. پس اگر قصد دارید تا کلیه امور توسط وکیل انجام گیرد به طور صریح در این نوع قرارداد ذکر کنید که موکل حق دخالت و انجام هیچ یک از امور را ندارد.
اگر موکل فوت کند و هنوز سند به نام خریدار نخورده باشد، تکلیف چیست؟
شرایطی موجود در این نوع قرارداد، اگر هنگامی که موکل فوت کند و خریدار سند را به نام خود نزده باشد، می بایست وراث متوفی جهت نقل و انتقال و امضا آن سند اقدام نماید زیرا وکالت بلاعزل با فوت موکل فسخ می شود پس دقت داشته باشید تا امورات مربوط به انتقال سند زودتر انجام شود.
انجام معاملات وکالتی با معاملههای وراثتی و شراکتی، چگونه است؟
از انجام وکالت در زمینه معاملاتی که وراثتی یا شراکتی که موکلان بیش از یک نفر می باشند، جدا خودداری کنید.
آیا در وکالت بلاعزل فروشنده می تواند ملک مورد نظر با افراد دیگر بفروشد؟
بله، هنگامی که شما به وسیله وکالت بلاعزل ملکی را خریداری کردید، تا وقتی که انتقال سند صورت نگیرد، شما صاحب آن ملک نمی باشید و در این زمان فروشنده حق فروش به بقیه افراد را نیز دارد.
برای جلوگیری از کلاهبرداری در این نوع قرارداد چه باید کرد؟
در زمان تنظیم وکالت نامه، مبایعه نامه نیز تنظیم شود و در وکالت نامه حق فروش ملک نیز قید شود. با داشتن مبایعه نامه یعنی شما مالک هستید و با وجود هر مشکلی می توانید در دادگاه ثابت کنید.
آیا حتما باید برای تنظیم وکالت نامه به دفترخانه مراجعه کرد؟
بله، برای تنظیم و ثبت این وکالت نامه حتما به دفترخانه مراجعه نمایید. همچنین این وکالت نامه می بایست به صورت کتبی نوشته شود. در غیر این صورت وکالت معتبر نمی باشد.
در نهایت آیا وکالت بلاعزل تنظیم شود یا خیر؟
انجام چنین معاملاتی با وجود مبایعه نامه نیز مشکلات و خطرات خاص خود را دارد اما در برخی از اوقات مجبور به انجام چنین قرارداد هایی می شوید که باید دقت داشته باشید و متن وکالت نامه را با دقت بخوانید و تنظیم مبایعه فراموش نشود همچنین اگر تمامی نکات و مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم رعایت کنید، احتمال کلاهبرداری و مشکلات را تا حدود زیادی کاهش می دهید.
وکالت بلاعزل