همه چیز در مورد بنچاق و سند تک برگ
آیا می دانید سند منگوله داری که مشخصات ملک در آن ثبت می شود همان بنچاق می باشد؟در قدیم افراد از بنچاق برای اثبات مالکیت استفاده میکردند. هدف ما در این مقاله شفاف سازی تعریف بنچاق، تفاوت بنچاق و سند، ارزش بنچاق و شیوه تبدیل بنچاق به سند تک برگ می باشد.
معنی بنچاق چیست؟
معنی بنچاق در دوره زمانی بعد و قبل از اجرای قانون ثبت تفاوت پیدا کرده است.
در قدیم، بنچاق سند معمولی به حساب می آمد که توسط افراد باسواد و پیش از تصویب قانون ثبت نوشته می شد که مهر و امضای آن را عالمان دینی و افراد مورد اعتماد انجام می دادند و جهت اثبات مالکیت از آن استفاده می کردند.
در حال حاضر بنچاق سندی است که در دفاتر اسناد رسمی تمامی متعلقات، مشخصات و جزئیات ملک اعم از شمارههای مربوط به برق، تلفن، آب و غیره را پس از نقل و انتقال ملک در آن تنظیم میکند. اگر می خواهید دسترسی به جزئیات ملک داشته باشید باید پیش از انجام معامله، بنچاق را مورد مطالعه قرار دهید چون موارد گفته شده در دفترچه مالکیت بنچاق وجود ندارد. بنچاق فقط شامل بنچاق زمین، بنچاق آپارتمان یا بنچاق خانه می باشد.
بنچاق به سند تک برگ
تفاوت بنچاق و سند منگوله دار چیست؟
در گذشته سندهایی که به صورت دستی به واسطه اشخاص با سواد نوشته، امضا و مهر می شد «بنچاق» می نامیدند که در دوره خود طرفداران بسیاری داشت.
بنچاق همان سندی است که با گذشت زمان و رسمی تر شدن آن در دفاتر اسناد رسمی به سند منگوله دار تبدیل شد.
امروزه، درج مشخصات ملک مورد نظر در برگه را بنچاق می نامند که در حال حاضر ظاهر و نام آن تبدیل به سند تک برگ شده است. همانطور که در بالا گفته شده تمامی مشخصات و جزئیات مربوط به ملک مثل؛ شمارههای مربوط به گاز، برق و آب در آن ذکر میشود.
بنچاق هایی که به دوره قبل از تأسیس دفاتر اسناد رسمی تعلق دارند، به طور کلی از بین خانواده ها به دفاتر اسناد رسمی راه پیدا کرده اند که اکثریت این نمونه های بنچاق قدیمی به عصر قاجاریه متعلق اند. البته قابل ذکر است که این برگه امروزه به نام «برگ معاملات تک برگی» می باشد اما در اصطلاح عموم همچنان به بنچاق معروف است.
چگونگی تبدیل بنچاق به سند تک برگ
تمامی معادلات ملکی که پس از سال ۱۳۹۱ انجام گرفته باشد، باید برای انجام هرگونه نقل و انتقالاتی ابتدا بنچاق را به سند تک برگ تبدیل کنند.
مدارک مورد نیاز برای تبدیل بنچاق به سند تک برگ
مدارکی که در هنگام تبدیل بنچاق به سند تک برگ نیاز است، عبارتند از: اصل سند مالکیت منگولهدار، آدرس و کد پستی ملک (هنگامیکه مالک ملک، خریدار جدیدی باشد، ارائه آدرس و کد ملی او ضروری می باشد)، به همراه داشتن بنچاق و برگه خلاصه معامله، ارائه فرم درخواست سند تک برگ.
تبدیل بنچاق به سند تک برگ چه مراحلی دارد؟
مرحله اول: به دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنید.
اگر قصد تبدیل سند منگوله دار به سند تک برگ را دارید حتما باید شخصا به این دفاتر مراجعه کنید.
مرحله دوم: گرفتن استعلام سند قبلی.
استعلام سند برای این می باشد که مشخص شود که سند آزاد است و به صورت سند بازداشتی در رهن بانک و غیره نمی باشد زیرا سندی که آزاد نباشد انتقال نمی یابد و این فرآیند استعلام سند تقریبا دو روز زمان می برد.
مرحله سوم: با شهرداری باید تسویه بدهی انجام شود.
اگر شخصی که مالک ملک می باشد عوارض ملکش را پرداخت نکند، انتقال سند صورت نمی گیرد؛ پس حتما باید تسویه بدهی شهرداری انجام شود و گواهی پایان کار شهرداری را در دست داشته باشد.
مرحله چهارم: تسویه با دارایی انجام گیرد.
مالک باید مالیات نقل و انتقال ملک را پرداخت کند و گواهی پایان کار دارایی را در دست داشته باشد.
مرحله پنجم: انتقال سند در دفترخانه صورت می گیرد.
در این بخش لازم است خلاصهای از نقل و انتقالات در دفتر ثبت اسناد رسمی نوشته شود.
مرحله ششم: به اداره ثبت مراجعه کنید.
مالک باید برای ارائه اصل سند قبلی، ارائه مدارک موردنیاز، پرداخت یک سری مبلغ های ثابت و تکمیل فرم درخواست صدور سند تک برگ به اداره ثبت مراجعه کند.
مرحله هفتم: باجه پست اداره ثبت مراجعه کنید.
در مرحله پایانی مالک برای صدور سند تک برگ و دریافت آن به باجه پست اداره ثبت مراجعه کرده تا پاکت تحویل سند مالکیت را دریافت کند.
نمونه بنچاق قدیمی
یکی از بنچاق هایی که از گذشته تا به الان باقی مانده، مربوط به معامله ای است که در شهرستان مهدیشهر انجام شده و قدمت آن ۹۱ سال قبل می باشد.
نتیجه گیری
بنچاق بسیار معتبر است و در واقع همان سند منگولهدار می باشد؛ اگر معامله ملکی پس از سال ۹۱ انجام گرفته باشد باید فرآیند تبدیل سند منگولهدار به سند تک برگ صورت گیرد.
بنچاق به سند تک برگ
مقالات پیشنهادی " نگین نور" :