چه اطلاعاتی در مورد خرید و فروش املاک اوقافی دارید؟
معاملات در زمینه مسکن و انواع ملک، دائما همراه با حواشی بسیاری بوده است. در برخی از اوقات امکان دارد ملکی دارای شرایط خاص باشد، این حواشی سبب پیچیده تر شدن آن می شود. یکی از این شرایط خاص ملک ممکن است، موقوفی بودن آن باشد. برای افزایش آگاهی درباره قوانین خرید و فروش املاک وقفی ادامه مقاله را مطالعه کنید.
قوانین خرید و فروش املاک اوقافی
قوانین خرید و فروش املاک اوقافی چیست؟
بحث خرید و فروش املاک اوقافی همیشه پر شور بوده است و در رابطه با آن پیچیدگی هایی برای اشخاص وجود داشته است. در حالت کلی املاک اوقافی به دو تقسیم بندی می شوند: وقف عام و وقف خاص.
وقف عام: ملکی که عموم مردم بتوانند از آن استفاده و مصرف کنند، وقف عام می گویند، برای مثال ساختن بیمارستان و مسجد در یک زمین وقفی.
وقف خاص: افرادی که از منافع املاک اوقافی استفاده میکنند در مرجع حقوقی به آن ها، موقوف علیهم می گویند. این اشخاص بعد از فوت فرد وقف کننده به نوعی حس مالکیت به ملک وقفی پیدا می کنند. مخصوصا اگر سرپرست آن ملک و متولی، از میان وارثان انتخاب شوند.
یک نکته بسیار مهم در زمینه املاک اوقافی، این املاک را نمی توان بعد از وقف به فروش رساند. البته چهار گروه از املاک اوقافی را می توان فروخت که عبارتند از:
۱- املاک اوقافی که خراب شده اند.
۲- املاک موقوفی که احتمال تخریب شدن در آینده را دارند.
۳- در میان کسانی که از منابع اوقافی استفاده می کنند یا موقوف علیهم، اختلافاتی به وجود آید.
۴- زمانی که اختلافات در میان موقوف علیهم موجب تخریب ملک شود.
همچنین مواردی که در زمینه قوانین خرید و فروش املاک اوقافی در بالا ذکر شده، دو شرط دیگر نیز برای فروش املاک اوقافی در نظر گرفته شده است که شامل:
۱- عمران و بازسازی املاک همراه با مشکلات و مشقت زیاد باشد.
۲- هنگامی که هزینه قابلیت بازسازی و عمران بسیار زیاد باشد و کسی قادر به تامین آن نشود.
آیا املاک اوقافی خریداری کنیم؟
در حال حاضر ملک های وقف شده در سراسر ایران بسیار دیده می شود. برای اطلاع از وجود موارد متعدد ملک با این شرایط، می توانید به مشاورین املاک مراجعه کنید.
خرید املاک موقوفی امتیازاتی برای شما به ارمغان می آورد که به شرح زیر می باشند:
۱- قیمت این املاک بسیار کمتر می باشد.
یک مسکن نسبت به یک خانه وقفی که هر دو شرایط مشابه ای دارند اما خانه وقفی را می توانید به دلیل شرایط موجود معمولا ۵ الی ۲۰ درصد ارزانتر خریداری کنید.
۲- خیالتان از آینده مسکن راحت تر می باشد.
زمانی که یک مسکن وقفی را خریداری میکنید خیالتان آسوده است زیرا پس از گذشت چند سال، فردی به جز شما نمی تواند ادعای مالکیت کند. به این منظور که پس از خریداری مسکن مورد نظر برای آینده، خاطر جمع خواهید بود.
۳- استفاده از تسهیلات.
یک نکته جالبی که ممکن است خیلی از اشخاص ندانند، این است که زمانی که فردی بر اساس قانون و با اجازه از شخص متولی، ملک وقفی را به صورت زمین خریداری می کند، می تواند از تمامی تسهیلاتی که متعلق به آن زمین می باشد، استفاده کند.
پس با توجه به این نکته گفته شده، امکان ساخت و ساز و دریافت وام بر روی زمین وقفی انجام گیرد.
اما در مجموع لازم است بدانید که به صورت قطعی و کامل صاحب این ملک وقفی نمی شوید و حتما باید اجاره ای پرداخت شود. در ادامه بیشتر شرح می دهیم.
قوانین خرید و فروش املاک اوقافی
عرصه و اعیان به چه معناست؟
در معاملات املاک در رابطه با ملک وقفی، با دو اصطلاح عرصه و اعیان روبرو می شویم.
عرصه در حقیقت زمین املاک وقفی می باشد که شما نمی توانید به طور مستقیم خرید و فروش کنید.
اعیان به ساختمانی می گویند که بر روی این زمین ها ساخته شده است. شما می توانید این ساختمان ها را خریداری کنید و به نام خود سند بزنید و همچنین می توانید آن را اجاره دهید یا بفروشید.
املاک اوقافی دارای دو سند می باشند که یکی از آن ها، سند عرصه و دیگری اعیان است.
به عبارت ساده تر زمانی که شما مسکنی را با سند اوقافی خریداری کنید در حقیقت زمین این مسکن را از شخص متولی موقوفه، اجاره کرده اید.
متولی به چه کسی می گویند؟
متولی همان شخصی می باشد که انجام دهنده کارهای مربوط به ملک وقفی است.
یکی دیگر از نکاتی که باید در هنگام خریداری ملک وقفی انجام دهید این است که در ابتدا تحقیق کنید ملک مورد نظر وقف خاص است یا عام؟
پس از این که پاسخ سوال را گرفته اید، متوجه خواهید شد که برای خرید و فروش یا پرداخت اجاره آن ملک با چه افرادی طرف هستید.
میزان اجاره ملک وقفی
زمانی که شما ساختمان یک ملک اوقافی را خریداری می کنید یا همان اعیان که آن را اجاره می کنید یا ساکن می شوید. در هر حالتی که بخواهید از آن مسکن استفاده کنید، موظف هستید سالانه اجاره ای به شخص یا اشخاص متولی بپردازید. می دانید دلیل آن چیست؟
زیرا میزان اجاره به علت استفاده از زمین یا همان عرصه می باشد. صحیح است که شما صاحب مسکن خود هستید اما لازم است این نکته را بدانید، زمینی که مسکن شما در آن ساخته شده وقفی به حساب می آید و حتما باید اجاره آن را پرداخت کنید.
لازم به ذکر است مبلغ اجاره خیلی قابل توجه نمی باشد و بر اساس شرایط مختلف املاک، متفاوت است.
توصیه مهم
اگر با خواندن این مطالب تصمیم گرفته اید املاک اوقافی بخرید، حتما قبل از هر اقدامی باید جهت آگاهی کامل به متخصصانی که در زمینه قوانین خرید و فروش املاک اوقافی فعالیت می کنند، مراجعه کنید و از آن ها راهنمایی های کامل تر و بیشتر بخواهید.
نتیجه گیری
املاک اوقافی به دو دسته خاص و عام تقسیم بندی می شوند.
به زمین ملک وقفی عرصه گفته می شود و به ساختمان ساخته شده در آن زمین، اعیان می گویند.
پس از خریداری مسکن وقفی، لازم است سالانه مبلغی جهت اجاره به فرد متولی پرداخت کنید.
قوانین خرید و فروش املاک اوقافی
مقالات پیشنهادی تیم " نگین نور" :