برج رسکت

برج رسکت مربوط به سده ۵ هجری قمری است و در شهرستان ساری بخش دو دانگه روستای رسکت واقع شده است و این اثر در تاریخ ۹ مرداد ۱۳۱۲ با شماره ثبت ۱۹۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در سال ۲۳۱ خورشیدی شهاب سنگی در این منطقه (دوعالم) روستای رسکت سقوط کرد که به نام شهاب سنگ اسپهبد شروین خوانده شد.

برج در حدود سال ۴۰۲ هجری خورشیدی در نزدیکی محل توسط این شهاب سنگ و در شیب تند کوهی سنگی بنا شده است معماران ابتدا با تراشیدن کوه، خمره ای ایجاد کرده اند، و سکوی آجری و بنا را از درون حفره شروع به چیدمان کردند به این سبب در مقابل زلزله های اتفاق افتاده مقاوت کرده است، برج آرامگاه چندین تن از شهریاران آل باوند است. تا سال ۱۳۴۰هجری خورشیدی در کف برج چندین پلکان به زیر برج راه داشت که از قرار گور دخمه و آرامگاه چندین شاه باوندی می باشد.

برج بنایی است با دو سقف پوششی و مخروطی شلمجی پلان مدور که شعاع داخلی آن به ۲۸/۲ مترو شعاع خارجی آن ۶/۳متر و قطر بدنه آن به ۳۳/۱ متر است. محیط آن در پایین ۱۴.۷۵ متر است. سکویی به ارتفاع ۱۰/۲متر در نمای ورودی به چشم می خورد که در نمای شمال غربی هم سطح با شیب دامنه می شود، در برج به سمت شرق است، حد فاصل سمت فوقانی بدنه و آغاز گنبد برج با ممقرنس کاری تزئین شده است لبه برج با ردیف مضاعفی مقرنس های آجری مزین به نقوش گچ بری آذیین شده است. در پایین این مقرنس ها کتیبه ای با شکوه به خط کوفی به کمک گچ بری نقش شده است، دو سوم این کتیبه از میان رفته است، حروف کتیبه برگ سفید بر زمینه ای به رنگ آبی جلوه گری می کند. مفاد کتیبه چنین است:

(بسم الله الرحمن الرحیم:قل هو الله احد الله الصمد لم یلد و لم یولد و لم یکن له کفوا احد)(سوره ۱۱۲)

بسم الله الرحمن الرحیم:کلّ نفسِ ذائقه الموت‌‌‌.‌..(سوره ۲۱،آیه ۳۶‌(

بالای در کتیبه آجری نیز به خط پهلوی ساسانی و خط کوفی در روی آن به چشم می خوردکه بسیار آسیب دیده است،این کتیبه شامل چهار سطر است که سه سطر اول و نصف از سطر چهارم به خط کوفی ریحان مشابه خط کتیبه فوقانی است،توسط خط عمودی به دو بخش تقسیم شده که یکی از آیات قرآنی (لا الله الا الله مخلصا محمد رسول الله صادقا) و دیگری مطالب تاریخی (حذه القبّه...) به جز این چند کلمه چیزی بر جای نمانده که بتوان خواند و نیمی دیگر از سطر چهارم به خط پهلوی است که خط عمودی دیگر نوشته های کوفی را از متن پهلوی جدا ساخته است.

برج رسکت کجاست و چگونه به آنجا برویم؟

مازندران، ساری، دو راهی کیاسر و سد سلیمان، به سوی سد مسیر دسترسی برج رسکت در ۴۰ کیلومتری جنوب غرب شهر ساری در بخش دو دانگه روستای رسکت واقع شده است، مسیر دسترسی به آن از ساری آغاز و پس از عبور از دو راهی کیاسر و سد سلیمان تنگه به جانب غرب منحرف می شود که بیشتر سمت های آن آسفالت می باشد، دسترسی به روستای رسکت و دیدن طبیعت بسیتر زیبا و کم نظیر آن از طریق جاده ساری پایین هولار فریم مقدور است.

چه زمانی از برج رسکت دیدن کنیم؟

بازدید از برج رسکت رایگان و در تمام ساعتت روز و تمام روزهای هفته امکان پذیر است و نیازی به پرداخت هزینه ندارد. بهترین زمان برای بازدید از این بنای تاریخی فصل بهار می باشد. زیرا هوا بسیار خوب می باشد و شما عزیزان به راحتی می توانید از این بنای تاریخی دیدن فرمایید، فصل تابستان هوا بسیار گرم است و ممکن است گرمای بیش از حد شمال برای شما عذاب آور باشد. فصل پاییز هم می تواند زمان مناسبی برای بازدید از این بنا باشد. برگ درختانی که در این منطقه وجود دارند به رنگ زرد، نارنجی و قرمز در می آیند و منطره زیبایی را درست می کنند، می توانید عکس برداری کنید و خاطره زیبایی را به ثبت برسانید.

سبک معماری برج رسکت

این برج بنای مدور و استوانه ای شکل دارد و با اتکا به سکوی سنگی که در زیر آن قرار دارد روی شیب تند تپه واقع شده است. ارتفاع این برج حدود ۱۸ متر است و محیط دایره ای که قاعده بنا را تشکیل داده ۱۵ متر است در حد فاصل گنبد و بدنه برج مقرنس کاری های زیبا و چشم نوازی دیده می شود، گنبد این برج مخروطی شکل است، قطر بخش داخلی این برج ۵۷ متر می باشد و لبه آن آحر چینی و گچ بری مزیین گردیده است.