برج لاجیم کجاست

برج لاجیم که در روستای لاجیم منطقه سوادکوه واقع شده سهوا به مقبره امامزاده عبدلله معروف است. برج لاجیم در شمار آثار زمان تسلط آل زیار بر طبرستان در فاصله ساله های ۳۱۶ الی ۴۴۳ هجری قمری است، این بنای تاریخی که در خارج با یک گنبد مخروطی ساده و ظریف پوشیده شده است که در داخل این حالت مدور تغییر شکل می دهد. ورودی این بنای آحری در سمت شرق است و پایه گنبد به وسیله یک ردیف طاق نما تزئین شده است در کمربند زیر گنبد دو کتیبه به خط کوفی و پهلوی بر روی هم قرار گرفته است، این دو کتیبهبه شکل زیبایی با آحر های تراش خورده در زمینه ای از گچ سفید نصب شده اند. کتیبه یا خط کوفی نام کیا اسماعیل ابولفوراس شهریارابن عباس صاحب بنا و تاریخ  ۴۱۳ هجری قمری را نشان می دهد.

در سال ۱۹۶۲ این برج توسط یکی از باستان شناسان خارجی به نام ویلی مورد مطالعه قرار گرفته است، در این بررسی کتیبه هایی به خط کوفی تزیینی در سمت زیر سقف آن مشاهده شده که فقط دو کلمه آن باقی مانده و بقیه آن فرو ریخته است، خط کوفی این کتیبه از نظر زیبایی و ارزش های هنری از زیباترین نمونه های خط کوفی تزئینی به شمار می رود. اهمیت برج لاجیم مانند برج رسکت بیشتر به دلیل دارا بودن کتیبه پهلوی در کنار کتیبه کوفی است، این امر نشان می دهد که در قرن پنجم هجری قمری در این قسمت از ایران حکمرانان وقت علاوه بر توجه به هنر دوران قبل از اسلام به خط رایج دوره حکومت شاهان ساسانی نیز اهمیت می دادند. طول این برج مخروط شکل،۲۶۰۰ متر است و عرض قسمت ورودی حدود ۱۱۰ سانتی نتر و قطر داخلی ۵۵۰ متر است. رو به روی برج،کوه های بلند با پوشش های گیاهی سرسبز، منظره بی نظیری را برای دیدن ایجاد می کند.اطداف سوادکوه ،جاذبه های گردشگری زیادی وجود دارد که می تواند چند روز شما را سرگرم کند. دریاچه شورمست، سد لفور، آبشار های ورسک و گزو و...در نزدیکی سوادکوه واقع شده است.

چگونه به برج لاجیم برویم؟

لاجیم، نگین انگشتری سوادکوه از توابع شهر زیر آب در منطقه اصیل و کهن سوادکوه واقع شده است، ارتفاع این روستا از سطح دریای آزاد در نقطه برج لاجیم حدود ۷۶۵ متر می باشد. جاده زیر آب تا ابتدای روستا که ۲۵ کیلومتر فاصله دارد اکنون تماما آسفالت می باشد.

مسیر دسترسی به لاجیم سوادکوه

برای دسترسی به لاجیم سوادکوه از سمت تهران می توانید از جاده های هراز کندوان و فیروزکوه حرکت کنید، البته توصیه می شود که از جاده فیروزکوه به سمت لاجیم سوادکوه بروید چرا که مسیر کوتاه تری را پیش رو خواهید داشت، با طی کردن این مسیر به آبعلی و دماوند می رسید.

 بعد از عبور از شهرهای پردیس، رودهن، بومهن، در نهایت به فیروزکوه می رسید، همین جاده را که ادامه دهید به منطقه سوادکوه خواهید رسید، بعد از رسیدن به پل سفید به مقصد زیراب راهی شوید در زیراب به جاده فرعی می رسید که بهد از طی کردن ۲۵ کیلومتر شما را به روستای لاجیم خواهد رساند، اگر از سمت جاده هراز به سمت لاجیم سواد کوه حرکت می کنید، ابتدا خود را به هزارسنگر آمل برسانید و به ترتیب، به بابل سپس به قائمشهر و سپس به سمت سوادکوه حرکت کنید.

چه زمانی به لاجیم برویم

جاده لاجیم و سوادکوه به دلیل جنگلی بودن در تمامی فصول زیباست، در بهار و تابستان به دلیل سر سبز بودن مسیر جنگلی بسیار زیباست، در فصل پاییز هم درختان و بوته ها رنگ های زیبایی به خود می گیرند در زمستان به این دلیل که بارندگی در سواکوه زیاد می باشد کمتر برای کمپ کردن مناسب است. در فصل پاییز و زمستان برای اقامت در لاجیم می توانید روی اجاره منزل شخصی بومیان هم حساب باز کنید؛ چرا که خانواده های زیادی با شروع مدارس به شهر های اطراف مهاجرت می کنند و خانه هایشان را برای اقامت و گردشگران با قیمت مناسبی اجاره می دهند.

تاریخچه و معماری برج لاجیم

انجمن آثار ملی ایران مبلغی برای تعمیر بنای برج در نظر گرفت و معمار اداره کل باستان شناسی با همکاری سرپرستان کارخانه تراورس سازی شیرگاه موفق به بازدید از آن شد و چون نیاز به آحر و مصالح دیگر برای تعمیر بنا بود تمام مواد از تهران فرستاده شد و کار تعمیر برج در سال ۱۳۳۸ خورشیدی،روی داربست های چوبی انجام شد.

پس از آن تا پیش از سال ۱۳۸۲، چند بار این برج ممرمت شده است که به طور خلاصه اقداماتی نظیر اقدامات زیر است:

۱-بازسازی گنبد و مرمت بخشی از قطاربندی های پای گنبد

۲-احداث ناکش در پای بنا

اقدامات مرمتی پس از سال ۸۲ تا کنون که توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان مازندران انجام شده است:

۱-نصب داربست فلزی

۲-پاکسازی و بهبود فضای اطراف بنا

۳-مرمت آحرهای فرسوده تا ارتفاع بیش از ۱ متر در بدنه بنا

۴-برداشت بندکشی های سیمانی و بندکشی مجدد با ملات هم گون

۵-از بین بردن گلسنگ ها درختچه ها و علف ها از بدنه بنا و گنبد