غار اسپهبد خورشید کجاست؟
غار اسپهبد خورشید یا کرکیل دژ یکی از مناطق تاریخی و دیدنی مازندران بشمار می رود. این غار زیبا در ارتفاعات سوادکوه قرار گرفته است. و بزرگترین قوس طبیعی یک غار در جهان مهسوب می شود. غار اسپهبد خورشید در فاصله 182 کیلومتری از تهران و در فاصله 19 کیلومتری منطقه پل سفید و در شهر دو آب قرار دارد. حکایت های بسیار زیادی در مورد این غار وجود دارد. و قرار گرفتن در کنار غار اسپهبد خورشید به منظر قرار گرفتن در کنار تاریخ دیرینه ی ایران می باشد.
تاریخچه غار اسپهبد
ایران در زمان اعراب در بازه های مختلفی مورد حمله قرار گرفته است. به همین سبب در سراسر ایران دژ قلعه یا غار هایی ساخته شد. تا پناهگاهی برای خانواده سرداران و دلیران ایران باشد. از نطر تاریخی این غار آخرین پناهگاه ایرانیان در مقابل اعراب بشمار می رود. یکی از بهترین آثار تاریخی بجامانده از دوره ی ساسانیان است. این غار تاریخی در سال 1335 توسط باستان شناسان ایرانی کشف شد. همچنین این غار زیبا به شماره 8739 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
داستان غار اسپهبد خورشید
داستان ها و افسانه های زیادی در مورد غار اسپهبد خورشید گفته می شود. اما محتمل ترین آن: اسپهبد خورشید نوه اسپهبد فرخان یکی از سرداران نامی ایران در دوره ساسانیان بوده که مدت زمانی را به ایل دیلیمان و تبرستان حکومت می کرد. زمانی که اعراب می خواستند از سمت خراسان به ایران حمله کنند. اسپهبد، همسر و فرزندان خود را به داخل غار برد تا در آن جا پناه بگیرند. و سپس خود به جنگ با اعراب رفت. و زمانی که اعراب توانستد سراسر ایرانیان را برای مدتی شکست دهند. این غار را محاصره کردند ولی موفق به نفوز به این غار نشدند. و در مدت زما 3 ماه غار اسپهبد خورشید را محاصره کردند. روایت این است که بعد از حدود 3 ماه محاصره در نهایت سگی را که به بیماری وبا مبتلا بود را کشتند و در ورودی آبی که به غار می رفت انداختند. و در نهایت خانواده اسپهبد پس از مدتی دچار بیماری وبا شدند و در نهایت فوت کردند. زمانی که این خبر به اسپهبد رسید او نیز این غم را تحمل نکرد و در نهایت خودکشی کرد. اما داستان این غار در همین جا تمام نمی شود. روایت این است که در سال ها بعد و در دوره اسلامی زنی بنام عایشه تعدادی دزد و راهزن را در این غار جمع کرد تا از مردم دزدی کنند. از همین رو نام این غار را هم به عایشه کرکیل دژ هم می شناسند.
نقشه غار اسپهبد خورشید
سبک معماری غار اسپهبد خورشید بسیار بی نظیر می باشد. دهانه این غار از ساروج و سنگ می باشد و همچنین طول دهانه آن 90 متر است. به همین رو بزرگترین دهانه غار طبیعی در دنیا می باشد. داخل غار از بخش های مختلفی تشکیل می شود. بخش هایی همچون برج، آتشکده، آب انبار، تنور و حمام و... تشکیل می شود. این غار از چهار طبقه تشکیل شده است و آب انبار آن از دو طبقه تشکیل شده. و همچنین به صورت هوشمندانه ای آب از روستای کمرپشت به داخل غار هدایت شده است.
ملزومات و زمان سفر به اسپهبد خورشید
در ابتدا بهترین زمان سفر به غار اسپهبد خورشید در زمان بهار می باشد. چرا که آب و هوای در این مقطع سال بسیار مطلوب است. اما باید این را در نظر بگیرید، زمانی که می خواهید به این غار سفر کنید آب و هوای منطقه را قبل از سفر بررسی کنید. چرا که اگر آب و هوا بارانی باشد و یا مسیر رفتن به غار گل آلود باشد. بالا رفتن از غار کمی دشوار می شود.
بخاطر مسیر کوهستانی بهتر است حتما از کفش های کوه نوردی استفاده کنید تا دچار حادثه نشوید. و حتما اگر می خواهید به این غار سفر کنید بصورت گروهی سفر کنید. حتما همراه خود یک چراغ قوه ببرید تا بهتر بتوانید از این آثار تاریخی بازدید کنید.