ملک غیر قابل افراز چیست؟

ملک غیر قابل افراز چیست پرسش کسانی است که در تقسیم بندی و تعیین سهم ملک خود با شرکایشان دچار مشکل شده اند. زیرا یکی از راه حل های قانونی مورد استفاده افراز ملک است. اما در موارد بسیاری ملک ها قابل افراز نیستند که موجب می شود از ارزش واقعی ملک کاسته شود. در مواردی هم به دلیل مشخصاتی که ملک دارد افراز آن اصلاً ممکن نیست. مثلاً یک آپارتمان در بیشتر مواقع غیر قابل افراز است و برای حل اختلاف باید یک راه حل دیگر یافت. در موارد بسیاری می توان از افراد متخصص برای حل این مشکلات کمک گرفت.

 

غیر قابل افراز بودن املاک

ملک غیر قابل افراز چیست و در چه مواردی ملک چنین شرایطی پیدا می کند؟ این موارد عبارت اند از:

  • یکی از موارد غیر قابل افراز بودن ملک به علت وجود مقررات قانونی است؛ مثل مندرجات قانون پیشگیری از خرد شدن زمین های کشاورزی و آئین نامه های مربوط به آنها. در مواردی زمین ها جز اراضی ملی به شمار می روند.
  • یکی دیگر از این موارد این است که در موقع تقسیم ملک یک یا چند نفر متضرر شوند که به موجب قانون امکان تقسیم وجود نخواهد داشت به جز تراضی.
  • یکی از موارد دیگر موقعی است که سند مالکیت معارض نسبت به ملک صادر شده باشد و تا وقتی که رفع تعارض انجام نشده باشد افراز صورت نخواهد گرفت.
  • در مواردی که افزار موجب پایین آمدن یا از میان رفتن ارزش ملک شود یا ماهیت ملک به شکلی است که امکان افراز آن وجود ندارد. در پاسخ به مثال این که ملک غیر قابل افراز چیست می توان به آپارتمان اشاره کرد.    

 

مراحل گرفتن گواهی غیر قابل افراز بودن ملک

ملک غیر قابل افراز چیست و با پشت سر گذاشتن چه مراحلی می توان این گواهی را برای یک ملک دریافت کرد؟ برای این کار ابتدا لازم است که ثبت شده بودن یا غیر ثبتی بودن ملک شناخته شود. همچنین لازم است از تعداد شرکای ملک آگاهی کافی به دست آورده شود و مهم است درباره این که محل قرار گرفتن ملک کجاست تا از قوانین و مقررات مربوط به همان ناحیه و منطقه آگاهی به دست آورده شود.

اگر ملک قابل تقسیم کردن باشد اداره ثبت آن را میان وارثان تقسیم می کند و سهم هر شخص را تعیین می کند. در غیر این صورت عدم افزار ملک صادر خواهد شد. این گواهی را اداره ثبت به دادگاه ارائه می دهد. دادگاه حقوقی بعد از دریافت این گواهی و بررسی موقعیت هر شریک نسبت به فروش ملک به وسیله مناقصه های متعدد اقدام می شود. رأی فروش ملک که دادگاه صادر می کند دستور است نه حکم و قطعی قابل اجرا است. به همین دلیل نیازی به تقاضای صدور اجراییه از سمت خواهان نخواهد بود. تنها تقاضای خواهان برای رسیدگی به دادگاه حقوقی به این مسئله کفایت می کند.   

 

مراحل فروش ملک مشاع

خوب است پیش از این که بدانید ملک غیر قابل افراز چیست درباره ملک مشاع و فروش آن اطلاعات بیشتری به دست آورید. در صورتی که ملک مشاع سند مالکیت رسمی داشته باشد، مالکان باید به شکل جدا به اداره ثبت محل ملک مراجعه کنند و تقاضای افراز ملک را به اداره ثبت ارائه دهند. بعد کارشناسان می توانند پرونده ثبتی را به نقشه بردار ارجاع دهند. سپس حضور مالکان نقشه برداری مطابق زمان از پیش مشخص می شود. پس از همه این مراحل صورت جلسه تنظیم می شود که به امضای همه مالکان ملک مشاعی می رسد.

اگر فقط یکی از مالک ها بخواهد برای فروش ملک مشاع اقدام کند، باید به تنهایی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و درخواست دستور فروش ملک را به ثبت برساند. لازم است که نام و مشخصات او در تقاضانامه درج شود. او باید درخواست فروش ملک مشاع خود را ارائه دهد و دلایل و مدارک مالکیت خود و حقانیتی که نسبت به ملک دارد در دادگاه به اثبات برساند. دادگاه بعد از بررسی مستندات و مدارک دستور فروش ملک را به صورت مزایده صادر می کند. ملک در این مزایده به بالاترین قیمت فروخته می شود و حضور و نبود شرکا تأثیری ندارد.

 

فروش ملک غیر قابل افراز

ملک غیر قابل افراز چیست و آیا می توان آن را به فروش رساند؟ در مواردی که بنا بر صدور حکم قطعی یک ملک غیر قابل افراز معرفی شود، دادگاه بر اساس آئین نامه قانون افراز و فروش املاک مشاع دستور فروش ملک را صادر می کند. فرد مجری بر طبق مقررات اجرای احکام مدنی مربوط به فروش ملک برای فروش ملک اقدام می کند. متقاضی و هر کدام از شریک ها می توانند مانند بقیه در مزایده شرکت کنند و با پیشنهاد کردن بالاترین قیمت پیشنهادی مزایده از آن منتفع شوند. به این ترتیب از فروش ملک به نفر سوم جلوگیری خواهد شد.