افراز ملک چیست؟
افراز ملک چیست می تواند پرسش شما هم باشد، زیرا یکی از مهم ترین دعاوی در امور ملکی به شمار می رود. نکات حقوقی بسیاری در این شکل دعاوی مطرح می شود و ناآشنایی افراد با این نکته ها می تواند موفق نشدن را در دادگاه به دنبال داشته باشد. بهتر است درباره آن اطلاعات کافی به دست آورده شود. در مواقعی ممکن است حضور یک وکیل یا فرد متخصص آگاه به این حقوق در کنار فرد ضروری به نظر برسد.
معنای افراز ملک
درک این پرسش که افراز ملک چیست به مالک کمک می کند تا بتواند حق و حقوق خود را دریافت کند. این اصطلاح در حقوق به معنی تقسیم یک واحد ملکی به دو یا چند قسمت است. هدف از این تقسیم بندی منتقل کردن مالکیت و استفاده از هر قسمت به طور جدا است. این مسئله می تواند درباره هر نوع ملکی از جمله مسکونی، تجاری یا صنعتی مطرح شود.
برای این که بتوان افراز را به اجرا درآورد نیاز است که درباره ملک اطلاعات دقیقی در دسترس باشد. محل قرار گرفتن ملک و متراژ دقیق آن دارای اهمیت زیادی است. ضمن این که لازم است همه مدارک و مستندات آن نیز وجود داشته باشند. افراز ملک با توجه به موقعیت ملک و موافقت همه مالکان صورت می گیرد. بعد از آن نقشه هایی بر اساس تقسیم بندی تهیه می شود. برای رفتن به سازمان ثبت اسناد به همراه داشتن این نقشه با دیگر مدارک مالکیت الزامی است.
حال که دانستید افراز ملک چیست باید متوجه باشید که سازمان ثبت اسناد مالکیت هر قسمت را به شکل جداگانه به هر مالک می دهد. به این معنا که هر بخش می تواند به صورت مجزا به فروش برسد. در این مقطع باید به همه مسائل مالی و مالکیت توجه شود تا در آینده مشکلی برای مالکان ایجاد نشود. افراز در حقوق ملکی با موارد قانونی ممکن است و برای ملک هایی که نیاز به تقسیم بندی دارند بسیار کارآمد است.
تفاوت تفکیک و افراز
با درک این که افراز ملک چیست می توان درباره تفاوت آن با تفکیک صحبت کرد. در صورتی که ملک یک مالک داشته باشد باز هم قابل تفکیک است. به این معنا که برای تفکیک وجود حالت اشاعه نیاز نیست. اما در افراز ملک وجود چند مالک ضروری است. تفکیک به طور معمول با رضایت مالکان مشاع همراه است، اما در افراز نداشتن توافق و تفاهم مالکان موجب می شود که شراکتشان به هم بخورد.
در واقع، در تفکیک فقط بخش بندی ملک صورت می گیرد، ولی افراز بخش بندی ملک همراه با تعیین سهام مالکان مشاعی تعریف می شود. قطعات افرازی به نسبت سهم هر مالک در اختیار او قرار داده می شود. وجود حالت اشاعه در افراز بسیار مهم است، اما در تفکیک مهم نیست و مالک این امکان را دارد که خودش با رعایت مقررات حاکم بر تفکیک این کار را انجام دهد.
تفکیک در اداره ثبت باید صورت گیرد، اما وقتی بدانید افراز ملک چیست این آگاهی را پیدا می کنید که تنها در دادگاه قابل پیگیری خواهد بود. یعنی در افراز به رأی دادگاه نیاز است و در تفکیک تنظیم صورت جلسه تفکیکی کافی است. خلاصه این که وقتی تفکیک روی ملک صورت می گیرد ملک از حالت مشاع خارج می شود. اما در افراز سهم هر کسی به مالک آن تعلق می گیرد و بقیه ملک می تواند به حالت مشاع باقی بماند. در هر دو صورت افراز یا تفکیک نیاز است که مستندات و مدارک ملک ارائه شوند.
معنای عدم افراز ملک
شاید اصطلاح عدم افراز ملک را هم شنیده باشید و بخواهید بدانید که عدم افراز چیست. از آنجا که بعضی از ملک ها قابل افراز نیستند، این اصطلاح می تواند کاربرد داشته باشد. بعضی از ملک ها مطابق با قانون به طور قطعی غیر قابل افراز تشخیص داده می شوند. ملکی که برای آن سند مالکیت معارض صادر شده باشد، تا وقتی که تعارض آن برطرف نشده باشد امکان افراز آن وجود ندارد. ملکی که قابل افراز نباشد باید مطابق قانون به فروش برسد و بهای سهم هر کس از فروش ملک به او داده خواهد شد.
انواع افراز ملک
انواع افراز ملک چیست و به چه شکل هایی وجود دارد؟ افراز به دو صورت داوطلبانه و اجباری قابل اجرا است. در نوع داوطلبانه همه مالکان به توافق می رسند که ملک را به قسمت های جدا تقسیم کنند. در این صورت، همه مدارک و مستندات باید به همه مالکان داده شود. بعد از این که نقشه های افراز تهیه شدند، باید به سازمان اسناد تحویل داده شوند. در صورتی که افراز تأیید شود هر مالکی می تواند مالکیت بخش خودش را داشته باشد.
ولی وقتی افراز از نوع اجباری باشد، مسئله متفاوت است. افزار اجباری برای زمانی است مالکان نتوانند بر سر افراز ملک با هم به توافق برسند. در این مواقع این دادگاه است که برای آنها تصمیم می گیرد. دادگاه بعد از بررسی موضوع و موقعیت ملک تصمیم می گیرد که ملک را به شکل اجباری بین آنها تقسیم کند.
افراز ملک مشاع
افراز ملک چیست و درباره ملک های مشاع به چه معنا است؟ تعریف افراز ملک مشاع به این معنی است که ملک به طور مشترک میان چند نفر تقسیم می شود. بعد از آن هر مالکی می تواند به صورت مستقل برای سهم خود تصمیم گیری کند. برای آن باید از پیش توافقی میان آنها بر سر نحوه بخش بندی مالکیت انجام شده باشد. این بخش بندی می تواند بر طبق متراژ، موقعیت جغرافیایی، مصرف ملک و دیگر عوامل صورت گیرد. بعد از تقسیم کردن ملک، هر مالکی می تواند به صورت مستقل مالک بخش خودش باشد و به این ترتیب یک شخصیت حقوقی جدید برای هر بخش تعریف می شود.
برای اجرای افراز ملک باید به افراد صاحب صلاحیت مراجعه شود. بدون ارائه مدرک معتبر ملک تقسیم بندی نخواهد شد. برای این که از بروز اختلاف میان مالکان در آینده جلوگیری شود، بهتر است که همه توافق ها به صورت کتبی و شفاف در یک قرارداد ذکر شود.
درباره دعوا افراز ملک مشاع
افراز ملک چیست و دعوای افراز ملک مشاع برای چه مواقعی است؟ وقتی صاحبان ملک سر تقسیم ملک با هم به توافق نرسند می توانند برای افراز ملک به دادگاه مراجعه کنند. این اختلاف ممکن است بر سر عدم توافق بر سر چگونگی بخش بندی ملک یا چگونگی تخصیص هزینه های احداث و نگهداری از ملک باشد. این دعاوی به طور معمول با تقاضای یکی از مالکان قابل پیگیری هستند. اگر مراجع قضایی تصمیم بگیرند که توافق میان مالکان ممکن نیست، به شکل رسمی درباره آن تصمیم گرفته خواهد شد.
بهترین راه توافق و مذاکره مالکان با همدیگر است. اما در هر حال در نهایت حل اختلاف بین آنها با رعایت قوانین و مقررات حقوقی صورت می گیرد. هر کدام از طرفین دعوا می توانند برای افراز ملک اقدام کنند. اما این امکان هم وجود دارد که هر دو با هم تقاضای خود را مشترک به دادگاه ارائه دهند.
افراز ملک چیست و تقسیم بندی در آن به چه شکل است؟ دادگاه می تواند با بررسی مدارک به این نتیجه برسد که تقسیم ملک به صورت متقارن یا نامتقارن صورت گیرد. در تقسیم متقارن هر یک از مالکان یک بخش از ملک را صاحب می شوند که بر طبق ارزش کل ملک مشخص می شود. در تقسیم نامتقارن هر کدام از آنها به عنوان جبرانی برای سهم دیگری از ملک هزینه ای را باید پرداخت کند.