هوشمند سازی ساختمان چیست؟

در پاسخ به این پرسش که هوشمند سازی ساختمان چیست می توان گفت مفهومی است که با پیشرفت صنعت ساختمان سازی روی کار آمده است. این فناوری بر روی بخش های گوناگونی تأثیر می گذارد. با این سیستم می توان بستری هماهنگ برای مدیریت همه نیازهای ساختمان در دسترس داشت. سیستم هوشمند این امکان را برای ساکنان فراهم می کند که بتوانند نیازهای اصلی ساختمان را از دور مدیریت کنند.

هدف اصلی از هوشمند سازی بهینه کردن مصرف انواع انرژی است. درست است که با این کار باید هزینه زیادی صرف ساختمان شود، اما در نهایت هزینه های مصرف انرژی به طور قابل توجهی کاهش پیدا می کند. حسگرها، دستگاه های کنترلی و دستگاه های ارتباطی برای جمع آوری اطلاعات و مدیریت سیستم های گوناگون ضروری هستند. با استفاده از تحلیل دقیق این اطلاعات است که سیستم می تواند مصرف انرژی را بهینه کند و هزینه ها را کاهش دهد. در ادامه به طور دقیق تر درباره این که هوشمند سازی ساختمان چیست اطلاعاتی آورده شده است.

 

هدف از هوشمند سازی ساختمان

هدف از هوشمند سازی ساختمان چیست و چه کاربردهایی دارد؟ در واقع، می توان گفت که این کار برای تأمین آسایش و راحتی و امنیت ساکنان ساختمان انجام می گیرد. با این کار به طور هوشمندانه ای می توان در ساختمان های بزرگ و ویلاهای مجهز مصرف برق را کاهش داد و از هزینه های اضافه جلوگیری کرد. از این سیستم در ساختمان های گوناگون با کارایی های مختلف استفاده می شود. وظیفه اصلی که این سیستم دنبال می کند کنترل و نظارت بر همه تجهیزات برقی است که در ساختمان وجود دارند. با این کار می توان به راحتی جلوی هدر رفتن انرژی را گرفت و انرژی را به طور بهینه مدیریت کرد.

ضمن این که این امکان هم وجود دارد که بتوان به طور هوشمند دمای داخل ساختمان را تنظیم کرد که هم زمان با کنترل هوازی می توان کیفیت هوای ساختمان را بهبود بخشید. این سیستم مبتنی بر سخت افزار و نرم افزارهای هوشمند است که به کمک آن می توان هوشمندانه با استفاده از حسگرهای مختلف به زمان بندی هفتگی دست یافت. نورپردازی، سیستم های گرمایی و سرمایی و اعلام حریم را می توان با این شیوه مدیریت کرد. وقتی بدانید هوشمند سازی ساختمان چیست متوجه می شوید که برای مدیریت ساختمان نیاز به حضور نیست و از راه دور هم می توان همه امور را به خوبی پیش برد.  

 

 

نحوه کارکرد سیستم هوشمند سازی ساختمان

نحوه کارکرد هوشمند سازی ساختمان چیست و چه کاربردی دارد؟ وظیفه اصلی این سیستم کنترل نور، دما و تهویه ساختمان است. سیستم های اتوماسیون ساختمان به طور جداگانه هر کدام از اجزای سیستم را زیر نظر دارند که در موقع مشکلات به افراد اطلاع رسانی کنند. ضمن این که با بروز هر مشکلی ممکن است پیش از ورود ساکنان یا افراد مسئول خود سیستم به تنهایی توانسته باشد مشکل را برطرف کند. به طور کلی، سیستم به شکل مدام و به کمک حسگرهای هوشمند موقعیت را تحت کنترل دارد و آنها را مدیریت می کند.

در صورت تمایل، ساکنان می توانند تنظیمات اولیه و زمان های هفتگی معمول را اعمال کنند. مثلاً می توان دمای مشاعات را روی ۲۵ درجه سانتی گراد گذاشت. بعد سیستم هوشمند به طور خودکار دمای مطلوب را برای ساکنان فراهم می کند.  

 

درباره سیستم bms

شاید اصطلاح bms  را شنیده باشید و دوست داشته باشید بدانید که سیستم bms چیست و چه کاربردی دارد. این کلمه مخفف اصطلاح Building Management System است و با BAS تفاوتی ندارد. از این مخفف ها در سیستم هوشمند سازی ساختمان استفاده می شود. این سیستم ها دارای دو قسمت نرم افزار و سخت افزار هستند. در قسمت نرم افزار از پروتکل های اختصاصی استفاده می شود. با استفاده از این سیستم می توان کل مصرف انرژی در ساختمان را به طور مداوم رصد کرد. در پاسخ به این که سیستم هوشمند bms چیست می توان درباره سیستم هماهنگی گفت که با وجود آن می توان تا حد زیادی از مصرف انرژی کم کرد.  

 

داده‌ های سیستم هوشمند سازی

سیستم های هوشمند سازی بسته به این که نوع سیستم هوشمند سازی ساختمان چیست و ساکنان چه نیازهایی دارند، می توان طیف گسترده ای از داده ها را از حسگرهای آنها به دست آورد. با استفاده از آنها می توان سناریوهای هوشمند زیادی را به اجرا کرد. دما، مقدار رطوبت و دی اکسید کربن در هر محیط از داده های رایج این سیستم ها هستند که با آنها می توان برای کنترل تجهیزات سرمایی و تهویه مطبوع اقدام کرد. کیفیت هوا در ساختمان هایی مثل بیمارستان ها و هتل ها اهمیت دارد. این سیستم میزان کیفیت را با حسگرها ارزیابی می کند و بعد به وسیله هواسازها یا سیستم های تهویه هوای تازه را به محیط وارد می کند. فقط یک سیستم هوشمند است که می تواند با محاسبات پیچیده هوای داخل یک محیط را به کیفیت مطلوب برساند.  

مزایای هوشمند سازی ساختمان

این که مزایای هوشمند سازی ساختمان چیست می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مهم ترین مزیت این سیستم ها این است که می توان آن را مطابق با نیاز ساکنان ساختمان طراحی و اجرا کرد. یک سیستم امنیتی و نظارتی که در نهایت رضایت ساکنان را به دنبال دارد.
  • در این سیستم می توان دوربین های نظارتی، سیستم های پلاک خوان و تجهیزات کنترل تردد را نیز به کار برد و تعداد آنها می تواند با توجه به نیاز تعیین شود. حتی امکان استفاده از اثر انگشت، دزدگیرهای حرفه ای و حسگرهای نشت گاز و دود هم وجود دارد که سطح امنیت را تا حدود زیادی بالا می برند.
  • کاهش مصرف انرژی به طور چشمگیر یکی از مهم ترین مزایای نصب این سیستم در ساختمان ها است. هزینه های اولیه نصب سیستم در طولانی مدت جبران خواهد شد.
  • این سیستم ها با تغییرات و پیشرفت های فناوری سازگارند. هر وقت ساختمان نیاز به ارتقا داشته باشد به آسانی می توان تجهیزات را با فناوری جدید ادغام کرد.
  • در صورتی که یک مالک ساختمان بداند که هوشمند سازی ساختمان چیست و چطور می تواند ارزش ملکش را با نصب آن بالا ببرد، هر چه سریع تر برای آن اقدام می کند. در واقع، اجرای سیستم های هوشمند ارزش ساختمان را افزایش می دهند.
  • به طور کل این که با چنین سیستمی می توان ساختمان را در برابر دزدی، خسارت و آسیب به اموال به بهترین شکل محافظت کرد. این مسئله درباره ساختمان ها و ویلاهایی که دور از شهر هستند اهمیت بیشتری پیدا می کند.  

 

چالش های هوشمند سازی ساختمان

این که چالش های هوشمند سازی ساختمان چیست در ادامه توضیحاتی آورده شده است. برای نصب و اجرای این سیستم ها در هر ساختمانی باید هزینه بالایی پرداخت شود. با اجرای سیستم هوشمند در ساختمان های قدیمی نمی توان اطلاعات زیادی را به ساکنان داد و برای ارتقای سیستم به هزینه زیادی نیاز است. داشتن برنامه ریزی برای این کار یک امر بسیار مهم تلقی می شود. گاهی یک برنامه دقیق برای هوشمند سازی یک ساختمان ریخته می شود. اما ممکن است این برنامه با ضعف های زیادی به اجرا در بیاید. بهتر است برای این کار از شرکت های حرفه ای و افراد متخصص کمک گرفته شود.

یکی دیگر از چالش هایی که سیستم های هوشمند ساختمان با آن درگیر هستند این است که سرعت پیشرفت فناوری بالا است و چند ماه بعد از نصب و اجرا ممکن است همه چیز دوباره به ارتقا و به روز رسانی نیاز داشته باشد. به این ترتیب، کسی که بداند هوشمند سازی ساختمان چیست زیرساخت ها را طوری ایجاد می کند که زمینه ارتقا و تعویض به راحتی فراهم باشد.