نحوه گرفتن سند برای زمین قولنامه ای
نحوه گرفتن سند برای زمین قولنامه ای برای آنها که می خواهند مراحل آن را پشت سر بگذارند مهم است. قولنامه یک نوع قرارداد شبیه همه قراردادهای معمولی دیگر است. برای نوشتن سندهای قولنامه ای به توافق طرفین نیاز است. برای تنظیم قولنامه به دفتر اسناد رسمی مراجعه نمی شود و نمی توان آن را رسمی دانست. قولنامه ها را برای امضا به افراد سرشناس و معتبر می دهند تا از نظر قانونی ایرادی به آن وارد نباشد.
بعد از این که برای یک زمین یا ملک که قولنامه ای است سندی صادر می شود، بر ارزش آن افزوده خواهد شد. به همین دلیل هم صاحبان ملک و زمین که سند رسمی ندارند در پی گرفتن سند قطعی هستند. در واقع، آنها می خواهند با این کار به مالکیت خود رسمیت بیشتری ببخشند. ضمن این که قولنامه را نمی توان سند خرید و فروش نیز به حساب آورد. با قولنامه تنها بر طبق توافق طرفین تکلیف مالکیت ملک مشخص می شود.
ویژگی ها و مشخصات زمین و ملک قولنامه ای
نحوه گرفتن سند برای زمین قولنامه ای اهمیت دارد، زیرا ملک های قولنامه ای سند ندارند و نیاز است که برای گرفتن سند آنها اقدام شود. قولنامه همان طور که از نام آن بر می آید قولی است که فروشنده طی آن به خریدار می دهد. در موقع خرید و فروش بین قیمت ملک های سنددار و قولنامه ای اختلاف وجود دارد. در زمان خرید و فروش ملک نوشتن قولنامه کافی نیست و وجود سند برای طرفین مهم است. در موقع خرید ملک قولنامه ای باید همه جوانب را سنجید و ارزیابی کرد.
در مواردی مشاهده شده است که فرد فروشنده سند را به یک خریدار داده است و آن را با یک خریدار دیگر قولنامه می کند. در این موارد ممکن است کسی که از او کلاهبرداری می شود خسارت های جبران ناپذیر سنگینی را ببیند. حتی در مواردی مشاهده شده است که یک فروشنده برای یک زمین یا ملک چند قولنامه را با چند نفر تنظیم کرده است. تنظیم سند رسمی یکی از اصول معامله ملک و زمین است. نقش مشاور املاک مورد اطمینان در این موارد اهمیت بیشتری می یابد.
خرید و فروش ملک قولنامه ای
وقتی نحوه گرفتن سند برای زمین قولنامه ای مشخص شد، خریدار باید به سراغ اساسنامه ملک برود و اطلاعات همه خریدارهای قبلی را به دست آورد تا بتواند به سند مادر ملک برسد. ملک ها و زمین هایی به صورت قولنامه ای خرید و فروش می شوند که سند نداشته باشند. حتی در مواردی که سند مشکل داشته باشد هم خرید و فروش به شکل قولنامه ای صورت می گیرد. ملک هایی که سند مشاعی داشته باشند، سند دارند اما سند آنها تفکیکی نیست. در این موارد مالکان می توانند با توجه به موقعیت زمین آن را خرد و به قطعه های کوچک تر تقسیم کنند. در اولین مرحله باید نقشه ای از زمین تهیه شود تا طبق نقشه زمین به شکل قولنامه های فروخته شود.
برخی از ملک ها سند دارند، اما به دلیل ورثه ای بودن سند آنها در دسترس نیست. در این موارد خریدار می تواند خطر کند و ملک را به صورت قولنامه ای بخرد. اما این احتمال وجود دارد که با دعوای ورثه بر سر ملک مذکور مواجه شود. درست است که قیمت ملک های قولنامه ای از ملک های سنددار کمتر است، اما باید به این نکته توجه داشت که با ریسک بالایی همراه است.
استعلام زمین و ملک قولنامه ای
پیش از این که به دنبال نحوه گرفتن سند برای زمین قولنامه ای بروید، خوب است که درباره استعلام ملک های قولنامه ای اطلاعات به دست آورد. با این استعلام می توان درباره ملک، مقدار بدهی آن و موقعیت تخریب آن اطلاعاتی مفیدی کسب کرد. در این صورت، خریدار در زمان خرید می تواند با اطمینان بیشتری قدم بردارد و جلوی بسیاری از ضرر و زیان ها گرفته می شود. با استعلام درباره رهن، وثیقه یا توقیف بودن ملک هم می توان مطمئن شد.
استعلام را می توان از شهرداری منطقه دریافت کرد. این کار مطمئن ترین راه برای اطلاع از وضعیت ملک قولنامه ای است. به این ترتیب، اگر فروشنده قصد کلاهبرداری داشته باشد، خریدار متوجه آن خواهد شد. بعد از استعلام خریدار می تواند با اطمینان به سراغ ملک برای خرید برود. مدت زمان گرفتن سند برای زمین قولنامه ای ۶ ماه است.
مالک جدید ممکن است در موقع خرید ملک قولنامه ای با دو مشکل مواجه شود. ابتدا این که فروشنده مالک اصلی و حقیقی نباشد و دوم این که آن را هم زمان به چند نفر بفروشد.
مراحل گرفتن سند قولنامه ای
نحوه گرفتن سند برای زمین قولنامه ای به این شکل است که خریدار و فروشنده باید در تاریخ مشخصی به یک دفترخانه اسناد رسمی بروند. در آنجا همه مراحل قانونی برای انتقال سند صورت می گیرد. در صورتی که فروشنده در این زمان مراجعه نکند، خریدار می تواند گواهی عدم حضور او را بگیرد و با آن به دادگاه مراجعه کند. فروشنده در زمان حضور در دفتر اسناد رسمی باید همه مدارک لازم برای استعلام شهرداری را با خود بیاورد. به همراه داشتن مدارک هویتی هر دو طرف نیز الزامی است. فروشنده باید مالک واقعی یا وکیل او باشد. ملک قولنامه ای باید پروانه ساخت داشته باشد و مالک باید خلاف ها و عوارض آن را پرداخته باشد تا در زمان انتقال سند مشکلی ایجاد نشود. پرداخت این هزینه ها ارزش ملک را بالا می برد.
مراحل گرفتن سند قولنامه ای زمین کشاورزی
نحوه گرفتن سند برای زمین کشاورزی قولنامه ای کمی متفاوت از ملک های دیگر است. کسی که می خواهد برای چنین ملکی سند بگیرد باید سند مالکیت مادر یا بنچاق را به همراه خود داشته باشد. البته وکیل هم می تواند با ارائه مدارک لازم این انتقال سند را انجام دهد. تهیه نقشه هوایی از زمین کشاورزی یکی از مراحل مهم برای صدور سند است. این کار را می توان به افراد متخصص در این زمینه واگذار کرد. مالیات و عوارض زمین کشاورزی مد نظر هم باید پرداخت شده باشد و اسناد مربوط به آن باید در زمان انتقال سند در دسترس باشند.
وراثی که می خواهند زمین کشاورزی را به غیر انتقال دهند باید برگه حصر وراثت داشته باشند. در این برگه همه اطلاعات و فهرست اموال منقول و غیر منقول فرد فوت شده ذکر می شود. وراث می توانند با ارائه این برگه به اداره مالیات و پرداخت مالیات برای گرفتن سند اقدام کنند. وراث پس از صدور گواهی انحصار وراثت می توانند دادخواستشان را به دادگاه بدهند و تا مشخص شدن رأی صبر کنند. قاضی برای اجرای حکم باید نقشه هوایی زمین را داشته باشد و بر اساس نظر کارشناس نقشه بردار رأی خود را صادر می کند.
مراحل گرفتن سند قولنامه ای کشاورزی مشاعی
نحوه گرفتن سند برای زمین قولنامه ای کشاورزی مشاعی با زمین کشاورزی معمولی فرق دارد. این زمین ها معمولاً دارای چند مالک هستند. در این موارد هر مالک باید ابتدا اندازه سهم خودش را تعیین کند. سند مجزا بر طبق سهم هر کسی صادر می شود. همه مالک ها باید در زمان صدور سند در دفتر اسناد رسمی حضور داشته باشند و هر مالکی نمی تواند به تنهایی برای فروش زمینش اقدام کند. پیش از هر اقدامی باید درخواست تقسیم زمین های کشاورزی ارائه شود. وقتی اندازه ملک هر شخص به طور کامل مشخص شد می تواند برای گرفتن سند آن اقدام کند.