بافت یا کاربری زمین چیست؟

کاربری زمین به نوع استفاده انسان از زمین می گویند. یعنی زمین خریداری شده طبق اصول و قواعد و آنچه که در سند زمین ذکر شده است، چه نوع بهره برداری از آن می توان انجام داد.

چرا برای زمین ها کاربری تعیین می شود ؟

مهمترین دلیل این طرح حفظ اهداف زیست محیطی می باشد. کاربری اراضی باعث جلوگیری از تخریب زمین، حفظ پیوند شهر و طبیعت و حفظ منابع تاریخی و فرهنگی شده و علاوه بر حفظ منابع با اینکار شهرداری و دهیاری هر روستا بر طبق سیاست های خاص خود می تواند امکانات رفاهی و تفریحی زیادی را برای حال و آیندگان ایجاد کند. به دلیل اینکه در طرح کاربری زمین، کجایی و مکان نوع فعالیتها و عملکردهای شهری مشخص می شود، باعث می شود این طرح چارچوبی سازد که در آن، مکان، زمان و ظرفیت عملکردهای گوناگون شهری مشخص شود.

 

انواع کاربری زمین ها در شمال

 

1) زمین با کاربری مسکونی

زمینی است که هنوز در آن ساخت و سازی صورت نگرفته اما مجوز ساخت واحد مسکونی برای آن از شهرداری یا دهیاری، گرفته یا می توان برای آن چنین مجوزی جهت ساخت و ساز ویلا یا مجتمع آپارتمانی، دریافت نمود.

افرادی که به دنبال ساخت ویلا هستند این نوع کاربری به دردشان می خورد، و براحتی می تواند انشعابات لازم را بهره برداری کنند.

زمین مسکونی

 2) زمین با کاربری کشاورزی

این زمین ها بر دو نوع تقسیم میشوند .

  • زمین زراعی: زمینی را که در آن محصولات زود بازده اعم از سبزیجات و صیفی جات و برنج، گندم و...

که برای ساخت و ساز در این نوع زمین بایستی کاربری آنرا به باغی و سپس به مسکونی تغییر دهید، تا مجوز ساخت ویلا در آن را به شما بدهند.

  • باغ: زمینی که می تواند حصارکشی شده باشد و در آن درختان چندساله میوه ده کاشته شده است.

زمین کشاورزی

۳) زمین با کاربری تجاری

ملک تجاری به ملکی گفته می شود که دارای سند تجاری باشد. مثلا مغازه ها،رستوران ها، عمده فروشی ها، دفاتر خدماتی(مثل آژانس های مسافرتی) که دارای کاربری تجاری می باشند. املاک تجاری دارای حق سر قفلی هستند. همچنین این املاک حق نصب تابلو دارند.

البته مسئله ی مهم در این نوع کاربری، دارا بودن مجوز تجاری برای یک ملک است وگرنه صرف وجود یک دفتر خدماتی در جایی را نمی­توان دارا بودن کاربری تجاری برای آن ملک به حساب آورد.

 

۴) زمین با کاربری صنعتی

 مانند انبار ها، شرکت ها، مراکز تولیدی بزرگ، کارخانه ها، کارگاه ها و مواردی از این قبیل زمین با کاربری صنعتی گفته می شود. این نوع از املاک اکثراً در شهرک های صنعتی و یا مناطق خارج شهرها قرار دارند.حتی اگر بر اثر گسترش شهر، چنین ملکی داخل آن واقع گردد، معمولاً توسط دستگاههای مسئول و ذی ربط، حکم انتقال آن به خارج شهر داده می­شود.

 

۵) زمین با کاربری ورزشی

شامل استاديوم هاي ورزشي، زمين هاي بازي، باشگاه هاي ورزشي، استخرهای سرپوشیده و … در گذشته اکثر زمین ها با کاربری ورزشی دولتی تهیه و ساخته می شده است. اما امروزه با گذشت زمان شرکت های خصوصی تاسیسات خصوصی شروع به ساخت محیط های ورزشی نموده اند. البته این نوع از املاک شخصی فعلا به ورزشگاه های کوچک ختم می شود.

 

۶) زمین با کاربری معدن

کاربری زمین با عنوان معدنی چیزی نیست که شما انتخاب کنید. در واقع نوع زمین یا پتانسیل یک زمین شما را به سمت و سوی چنین شیوه‌ای از کاربری زمین در شمال یا هر کجای دیگر خواهد برد. یعنی زمین شما می‌بایست در خود دارای یک ماده قابل استخراج ارزشمند باشد، تا بتوانید از آن با کاربری معدنی استفاده و بهره‌ برداری نمایید.

این مواد ارزشمند می‌توانند شامل سنگ‌های قیمتی یا سنگ‌های ساختمانی، انواع فلزات و یا خاک‌های قابل برداشت و استفاده در امور صنعتی و ساختمانی باشند. اما باید به این نکته توجه داشته باشید، که درست از زمانی که متوجه یک ماده ارزشمند و قابل برداشت در زمینتان شدید، حتماً در پی اخذ مجوزهای لازم و ثبت زمین خود به عنوان یک معدن باشید. زیرا در غیر این صورت اجازه هیچگونه برداشتی از زمین خودتان را نخواهید داشت و هرگونه فعالیتی در زمینه برداشت و استخراج‌تان از آن زمینه غیر قانونی محسوب خواهد شد.

نکته جالب دیگر که بد نیست بدانید این است که اگر شما در زمینی که مالک آن نیستید یک معدن یا به بیان ساده‌تر ماده‌ای ارزشمند جهت استخراج از زمین بیابید و به مراجع قانونی مراجعه کرده و در صدد ثبت آن برآیید، می‌توانید مالک آن زمین شوید.

 

۷)  زمین با کاربری آموزشی در شمال

شامل مهد کودک، امادگی، مدرسه ابتدایی، مدارس راهنمایی ودبیرستانها، کلاسهای نهضت سواد اموزی، مراکز اموزش حرفه ای و هنرکده ها.

 

۸) زمین با کاربری فرهنگی _ مذهبی

شامل كتابخانه، سينما، تئاتر، مسجد، حسينيه، گورستان و …

 

9) زمین با کاربری بهداشتی _ درمانی

شامل بيمارستان، درمانگاه، كلينيك و …

 

10) زمین با کاربری پارکینگ

 شامل پاركينگ هاي طبقاتي و پارکینگ های در سطح مي باشد.

 

11) زمین با کاربری مختلط

زمین های مختلط شامل زمین تجاری_اداری ، زمین تجاری_مسکونی ، زمین مسکونی_اداری و اختلاطی از کاربری های فرهنگی، ورزشی، اموزشی با توجه به طرح تفضیلی می باشند.

 

تنها نکته ایی که در همه زمین ها  و انواع کاربری زمین ها یکسان است این می باشد که زمین باید از سه طرف توسط زمین ها و یا منابع محیطی محاصره شده باشد و یک طرف راه خروجی بر روی جاده داشته باشد. این مورد درباره هر زمینی صدق می کند و توجه به آن در هنگام ساخت و ساز امری الزامی است.

 

تغییر کاربری زمین در شمال

بعضی از متقاضیان برای سرمایه گذاری دست به خرید زمین با کاربری مخلتف می شوند یا می خواهند قبل از خرید بدانند چگونه می توان کاربری زمین را تغییر داد؟ اصلا تغییر کاربری همه نوع از بافت های زمین امکان پذیر است؟؟

پاسخ منفی است. زمین‌هایی که تحت نام اراضی کشاورزی شناخته می‌شوند، قابلیت تغییر نوع کاربری ندارند یا با اما و اگرهای زیادی دست به گریبانند، با این حال خوب می‌دانیم دور زدن قانون همیشه کار سخت و طاقت فرسایی نیست. به عبارتی گاه آن‌چنان پای منافع در میان است که هر کسی به سادگی چشمش را بر همه چیز می‌بندد و حاضر می‌شود باغ گلابی را با خاک یکسان کند و آن را به ویلایی باشکوه تبدیل کند.
برخی اراضی همچون شالیزارهای بزرگ، زمین‌های کشت چای، باغ‌های میوه و اراضی جنگلی به عنوان بخشی از چرخه تولید کشور شناخته می‌شوند. بنابراین نابود کردن آن‌ها مساوی با ضرر رساندن به تمام منافع کشور خواهد بود که متأسفانه روندی رو به رشد در پیش گرفته و دائما در حال افزایش است.

لفظ تغییر کاربری همیشه بر اراضی و زمین دلالت ندارد و می‌تواند ساختمان‌ها را نیز شامل شود. فرض کنید ساختمانی می‌سازید و در طرح و پروانه ساختش کاملا شفاف قید می‌نمایید که کاربری ساختمان، مسکونی است، چنان‌چه این ساختمان را بدون طی کردن مراحل قانونی به ساختمانی تجاری تبدیل کنید و برای تحقق اهداف تجاری از آن استفاده نمایید بی‌تردید کاری غیرقانونی انجام داده‌اید.


عموما در طرح‌هایی که مصوب شده شهری هستند، نوع کاربری زمین و یا املاک صراحتا قید شده است، چنان‌چه مایل باشید آن‌چه در این مصوبه آمده را تغییر دهید و به عبارتی نوع کاربری ساختمان و یا زمینتان را عوض کنید نیاز است مراحلی را پشت سر بگذارید.
نخست این که شما به عنوان مالک درخواست خود را ثبت می‌نمایید آن‌گاه پس از آن که شهرداری درخواست شما را مشاهده و بررسی کرد با ماده 5 کمیسیون قانون شورای شهرسازی و معماری مطابقت می‌دهد. بر اساس آن‌چه در سومین بند از ماده 2 این قانون آمده همه چیز می‌بایست به دقت بررسی شود و نتیجه نهایی اعلام گردد. نیاز است کمیسیونی متشکل از کارشناسان برخی وزارت‌های مهم برگزار شود که چنان‌چه اعضای این کمیسیون با درخواست مالک موافقت کنند، تغییر کاربری به نتیجه خواهد رسید.

 زمین باغی


تیم حرفه ای مشاورین املاک نگین نور با داشتن فایل های متنوعی از زمین های شمال، آماده خدمت رسانی و مشاوره رایگان به شما متقاضیان و سروران گرامی می باشد، تا انتخاب خوبی برای خرید زمین در شمال داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر به بخش تماس با ما مراجعه نمایید.

ایام به کام، مشاورین املاک نگین نور