همه ما کم و بیش اسم روف گاردن یا "Roof Garden" را شنیده ایم. سالها است که ساکنین ساختمانها چه در شهرهای بزرگ چه در مناطق شمالی، به دنبال ایجاد یک محیط زندگی آرامشبخش برای خود هستند. به ویژه در چند دهه اخیر که پروژههای ساختمانسازی به شدت به سمت انبوهسازی و آپارتمانها و آسمان خراشها حتی در شمال کشور، پیش می رود.
یکی از عناصری که موجب آرامش بیشتر برای محیط زندگی و افراد میشود، استفاده از گلها و گیاهان و فضای سبز در ساختمان میباشد. از آنجا که ساختمانهای مرتفع و آسمان خراشها، دسترسی کمتری به محوطه فضای سبز، پارک یا یک باغ کوچک در مرکز شهر دارند، لذا دست به طراحی روف گاردن به صورت حرفهای و کاملاً مهندسی شده می زنند.
روف گاردن چیست؟
روف گاردن در سادهترین تعریف ممکن به معنای سقفی سبز به مکانی گفته می شود، که فضای سبز آن در ارتفاع ساخته شده باشد. یعنی ایجاد فضایی برای بستر کشت گیاه آن هم در ارتفاعی بالاتر از سطح زمین است. زمانی که تصمیم میگیرید سقف خانه یا به عبارتی پشت بام ویلایتان را به باغی زیبا و سبز بدل سازید باید بگوییم در راستای ایجاد یک روف گاردن اقدام نمودهاید. هنگامی که اسم روف گاردن به میان میآید برخیها قیمتهای گزاف را متصور میشوند و پرداخت هزینههای بالا را الزامی میپندارند حال آن که روف گاردن میتواند به معنای قرار دادن چند گلدان شمعدانی بر بام ویلا باشد! بنابراین روف گاردن میتواند به سادگی چند گلدان و به باشکوهی باغی بزرگ باشد.
مزایای روف گاردن چیست؟ و چگونه بر محیط زیست تاثیر می گذارد؟
درست است که شاید فکر کنید روف گاردنها فقط برای زیبایی ساخته شدهاند، اما اگر شما در یک شهر شلوغ زندگی میکنید، اجرای روف گاردن تا حدی سر و صدای اطراف شما را مهار میکند و آلودگی هوا را تا حدی کاهش میدهد. از طرفی اگر شرایط آب و هوایی شما با کاشت برخی از سبزیجات و صیفیجات تطابق داشته باشد میتوانید از محصولات سالم خودتان استفاده کنید.
یادتان باشد روف گاردن ها عایقهای محکمی در برابر سرما و گرما هستند. به طوری که در ابتدای فصل سرما ممکن است حتی نیازی به استفاده از وسایل گرمایشی نداشته باشید و در فصل گرما بالعکس. یکی از مهمترین لطفهایی که یک سقف سبز در حق ساختمان شما به خرج میدهد این است که برخلاف سقفهای سنتی که از قیر و ایزوگام های ساده ساخته میشدند، روف گاردنها با جذب گرمای خورشید به جای بازتاب دادن آن، به صورت یک عایق طبیعی برای ساختمانها عمل می کنند و در نتیجه هزینههای انرژی را تا حد زیادی کم میکنند.
برای مثال یک باغ بام گسترده میتواند نیازهای انرژی تابستان را در حدود ۷۵ درصد کاهش دهد. در عین حال بام سبز تولید آلایندههای هوا و نشر گازهای گلخانهای را هم کاهش میدهد. حضور گیاهان در روف گاردن ذرات معلق هوا را از بین میبرد و به تولید بیشتر اکسیژن منجر میشود. یک مزیت بسیار مهم دیگر باغ بام این است که این بام سبز توانایی کاهش حجم رواناب فاضلابهای سطحی را در محیطهای شهری دارد، در واقع یک سقف سبز برای جذب آب به طور قابل توجهی خطر جاری شدن سیل و طغیان فاضلابها را کاهش میدهد!
انواع طراحی روف گاردن
- روف گاردن گسترده
- روف گاردن متراکم
- روف گاردن نیمه متراکم
- روف گاردن به شکل سیستم مدولار
روف گاردن گسترده:
آن زمان که سقف مورد نظر تحمل کمی را دارد، و قادر نیست وزن بالایی را تحمل کند آن چه پیشنهاد میگردد، روف گاردن گسترده است. این نوع روف گاردن تجهیزات آن چنانی نیاز ندارد از این رو به اقتادی تر به نظر می رسد. عمق کاشت در روف گاردن گسترده حداقل 5 سانتیمتر و حداکثر 15 سانتیمتر است، سنگین و غیرقابل تحمل برای سقف نیست. عموما بر تمام بام های ویلا و ساختمان ها قابلیت استفاده دارد، پشتبام پیش از اجرای این روف گاردن، نیازمند اصلاحات و تغییرات اساسی نیست ضمن این که هم بر بامهای صاف و هم شیبدار میتوان آن را به کار گرفت.
در روف گاردن گسترده نیاز به آبیاریهای مداوم و رسیدگیهای آن چنانی وجود ندارد بنابراین از این نظر نیز برای افرادی که در شمال کشور صاحب ویلا هستند و احتمالا قادر نیستند پیوسته و همیشگی به ویلا سر بزنند گزینه مناسبی خواهد بود.
در این نوع بام از گیاهانی با رشد ریشه های کوتاه استفاده می گردد و باید قابلیت رشد در خاک با عمق کم را داشته باشند.
روف گاردن متراکم:
در روف گاردن متراکم برای ایجاد یک بام سبز تنها از چمنکاری و چند گلدان استفاده نمیشود، بلکه محوطه ای منحصر به فرد و زیبا خلق میگردد. در چنین بام سبزی، از استخر استفاده میکنند حتی نیمکتهای زیبا به کار میگیرند، پیاده روهای شیک ایجاد میکنند. ضمن این که بر بام درخت میکارند، درختچه سبز مینمایند و خلاصه بامی متمرکز و زیبا رقم میزنند. روف گاردن متراکم نیازمند مراقبتهای ویژه است، اگر آبیاری پیوسته را در دستور کار قرار ندهید یا رسیدگیهای دائمی را فراموش کنید، بام ویلا طراوت و سرسبزیاش را در زمانی کوتاه از دست خواهد داد.
روف گاردن متراکم وزن بالایی دارد و قابل پیادهسازی بر ویلاهایی است که ظرفیت مناسبی از نظر تحمل وزن دارند. میزان باری که روف گاردن متراکم بر ساختمان وارد میکند چیزی حدود 300 تا 1000 کیلوگرم است که به نوبه خود رقم بالایی است بنابراین پیش از پیادهسازی نیاز است قدرت ساختمان از نظر تحمل چنین وزنی ارزیابی شود. در این نوع فضا از گیاهانی با عمق ریشه زیاد و حداقل ۳۰ سانتی متری استفاده میگردد. از مزایای این نوع بام باغ میتوان در عدم محدودیت در انتخاب نوع گیاهان اشاره کرد. هر نوع گیاهی حتی انواع هندوانه، توت فرنگی و حتی گیاهان دارویی مانند پونه، اسطوخودوس قابل کاشت می باشد.
روف گاردن نیمه متراکم:
روف گاردن نیمه متراکم نه به سنگینی روف گاردن متراکم است و نه به سبکی روف گاردن گسترده، به عبارتی مشخصات این نوع روف گاردن ما بین دو نمونه قبلی است. در مقایسه با روف گاردن گسترده، چمن کاریهای عمیقتری را شامل میشود و گونههای گیاهی استفاده شده متنوع تر است، به عنوان نمونه میتوان از گیاهانی همچون اسطوخودوس استفاده کرد. عمق لایههایی که در روف گاردن نیمه متراکم به کار گرفته میشوند از 12 سانتیمتر تا 25 سانتیمتر متفاوت خواهد بود، و میزان بار اضافهای که به ساختمان وارد میگردد در محدوده 120 تا 200 کیلوگرم برآورد شده است.
روف گاردن با سیستم مدولار:
روف گاردن به شکل ﺳﻴﺴﺘﻢ ﻣﺪوﻻر ﻳﺎ ﺟﻌﺒﻪ گیاه یکی دیگر از روش هایی است که در اجرای بام سبز از آن استفاده میشود. در اﻳﻦ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﮔﻴﺎﻫﺎن در ﺟﻌﺒﻪ ﻫﺎی فلاور باکس کشت و نگهداری میشوند. معمولا فلاورباکس ها ﺗﻤﺎم ﻳﺎ ﺑﻴشتر فضای سقف سبز را پوشش میدهند. در واقع در ﺳﻴﺴﺘمهای ﻏﻴﺮ ﻣﺪوﻻر ﻣﺤﻴﻂ ﻛﺎﺷﺖ در بام سبز به این صورت است که ﻳﻚ ﻻﻳﻪ ﭘﻴﻮﺳـﺘﻪ روی روف گاردن قرار میگیرد، اما در روش مدولار اﻳﻦ ﻣﺤﻴﻂ ﻧﺎﭘﻴﻮﺳﺘﻪ اﺳﺖ.
هزینه طراحی روف گاردن
هزینه اجرایی روف گاردن به عوامل مختلفی بستگی دارد. قیمت باربیکیو، هزینه تهیه و نصب مبلمان، ساخت آلاچیق و سایبان، هزینه زهکشی و عایق بندی سقف، هزینه کاشت گیاهانی که تمایل به استفاده از آنها دارید، تعداد گلدانها، باکسها و سایر وسایل ابزارها را در ساخت باغ بام در نظر بگیرید. برخی از اجرای سقف سبز میترسند چون از هزینهها اطلاع درستی ندارند. بنابراین بهتر است از یک تیم مشاور کمک بگیرید.
معایب روف گاردن
ایجاد پوشش گیاهی در برخی از مناطق جغرافیایی قابل اجرا و عملی نمی باشد. چرا که آن محیط شرایط مناسبی جهت این عمل را دارا نمی باشد. برخی از ساختمانها و بناها هم وجود دارند که نقشه و نوع ساختمان و بنای آن توانایی تحمل خاک و وزن پوشش گیاهی را بر روی بام خود ندارد .
از طرفی عواملی همچون مشکل در زهکشی، ته نشینی ذرات خاک، و نشست خاک و ایجاد گودال و همچنین ریشه دواندن گیاهان درون سقف، سنگین شدن سقف، سخت شدن سطح خاک و آسیب دیدن سطح صاف سقف، نیز از جمله معایب روف گاردن و ایجاد فضای سبز در بام های ساختمانها می باشد.
اگر به دنبال خرید ویلا دارای روف گاردن در شمال هستید، هر خواسته و شرایطی که دارید با مشاوران متخصص و حرفه ای املاک نگین نور در میان بگذارید. مشاوران املاک نگین نور با داشتن سال ها تجربه آماده خدمت رسانی و مشاوره رایگان در زمینه خرید ویلا در شمال، خرید زمین در شمال، و خرید انواع ویلا ساحلی، ویلا جنگلی، ویلا دوبلکس، ویلا فلت، ویلا نیم پیلوت و... به شما متقاضیان محترم می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر به بخش تماس با ما مراجعه نمایید.
ایام به کام، مشاورین املاک نگین نور